1982-skandale motiverer Algeriet mod overmagten

Algeriets landstræner, Vahid Halilhodžic, ridsede situationen ganske præcist op på et pressemøde som optakt til mandagens VM-1/8-finale mod Tyskland.

- Vi er lillebitte Algeriet mod kæmpestore Tyskland, sagde træneren.

Og så tilføjede han de ord, der giver den på papiret ulige kamp et skær af hævnens time. Eller det godes kamp mod det onde:

- Man kan aldrig helt glemme 1982.

Dermed sendte han tankerne tilbage til VM i Spanien, til skandalen i Gijon og en af de mest berygtede begivenheder i VM's historie.

- Vesttyskland og Østrig rottede sig sammen for at få os ud af turneringen, konstaterer Lakhdar Belloumi, en af stjernerne på Algeriets 82-hold, i The Guardian.

Her er historien kort fortalt:

Upåagtede Algeriet stod på randen af avancement til næste runde. Det eneste, der kunne sende nordafrikanerne hjem, var en vesttysk sejr på et eller to mål over Østrig i de to holds sidste gruppekamp.

Algeriernes problem var, at et sådant resultat ville sende både Vesttyskland og Østrig videre, så efter at Horst Hrubesch tidligt i kampen havde bragt vesttyskerne foran, skrumpede spillernes lyst til at angribe for hvert minut, der gik.

Efter pausen gik det hele fuldstændig i stå. Fodboldskribenten Per Høyer Hansen skrev i sin bog om slutrunden om "tre kvarters latterligt boldskubberi".

- Et kvarter før tid rejste de algeriske ambassadefunktionærer sig fra hovedtribunens bedste pladser og forlod El Molinon; de ønskede ikke længere at være til grin ved at overvære en kamp, som ingen kamp var, berettede han.

Den tyske tv-kommentator Eberhard Stanjek gennemskuede i ARD fupnummeret og konkluderede, at det eneste man måtte beundre, var, at spillerne havde frækhed nok til at gennemføre det.

Mens Uli Stielike, Paul Breitner og Karl-Heinz Förster som i trance spillede bolden rundt på egen banehalvdel uden at blive angrebet, fordømte den pinligt berørte kommentator forestillingen.

- Jeg hører ikke til dem, der i morgen vil sige: "Og hvad så? Vi er gået videre". Det, vi er blevet budt i dag, er slet og ret en skandale. Anderledes kan det ikke siges, sagde Stanjek.

Algeriet, der i første gruppekamp sensationelt havde slået Vesttyskland med 2-1, så en plads i mellemrunden forsvinde som resultatet af to udspekulerede modstanderes overenskomst, og det internationale fodboldforbund, Fifa, fik travlt med at se på programlægningen.

Ikkeangrebspagten fik den konsekvens, at de indledende kampe i sidste spillerunde i eftertiden altid er blevet afviklet samtidig, så holdene ikke kan spekulere i hinandens resultater.

Selv om Algeriet kan prale af en 100 procents sejrsstatistik mod Tyskland (to kampe, to sejre), er det altså nordafrikanerne, der har et regnskab at gøre op i 1/8-finalen.

- Jagten på revanche vil inspirere spillerne, siger Lakhdar Belloumi.

Den tyske landstræner, Joachim Löw, giver til gengæld ikke meget for al den snak om fortiden.

- Hvorfor skulle spillere, som ikke engang var født dengang, ønske revanche? Jeg forstår det ikke. Men måske er der nogen, der ønsker at gøre det til et tema for at motivere algerierne, siger Löw.

Kampen mellem Tyskland og Algeriet starter klokken 22 dansk tid.

/ritzau/

 

Dagens Gossip