230 millioner børn eksisterer officielt ikke

Hvert tredje barn under fem år har ikke en fødselsattest. Officielt eksisterer de ikke.

Det viser en ny rapport fra børneorganisationen Unicef, og ifølge organisationen er tallene stærkt bekymrende. For når barnet officielt ikke eksisterer, kan det gå ud over en lang række af dets rettigheder.

- For barnet er selve det at blive registreret et pas til at få opfyldt sine rettigheder. Hvis et barn ikke har en fødselsattest, kan det blive udelukket fra at komme til lægen, når det bliver sygt, og forhindret i at gå i skole, siger Karin Aaen, informationschef i Unicef.

59 procent af de ikke-registrerede børn bor i Asien, 37 procent i landene syd for Saharaørkenen, og i Somalia er kun tre procent af børnene registrerede.

Ifølge FN's Børnekonvention har alle børn ret til et navn og en nationalitet. Når 230 millioner børn alligevel ikke har en fødselsattest, skyldes det blandt andet, at nogle lande tager gebyrer for at udstede attesterne.

- Nogle forældre har simpelthen ikke råd. I andre lande kan processen være så omfattende, at de opgiver at få det gjort, fordi det simpelthen tager for lang tid at skulle rundt til fire forskellige kontorer, siger informationschefen.

Ny teknologi kan være løsningen. Unicef arbejder med apps, som gør, at personalet på den lokale sundhedsklinik kan bruge en mobiltelefon til at registrere barnet med det samme.

- Og vi arbejder for at få regeringerne til at opprioritere fødselsregistrering. Det positive er, at der ikke er nogen, der er imod registrering af børn, det gælder bare om at finde løsninger, der gør det nemt og billigt for både samfundet og den enkelte familie, siger hun.

/ritzau/

 

Dagens Gossip