25 år efter brand: Efterladte savner stadig svar

Det var fredag før palmesøndag i 1990, at færgen Scandinavian Star lagde ud fra Oslo med kurs mod Frederikshavn.

I løbet af natten udbrød der brand på færgen, og det kostede 159 mennesker livet. Tirsdag er det 25 år siden, og det markeres både i Norge og Danmark.

Blandt de efterladte, som deltager i først mindegudstjeneste og derefter kransenedlæggelse i Frederikshavn, er Mike Axdal.

Han var selv om bord på skibet sammen med sin bror og far. De omkom begge.

- Det er klart, at markeringen river op i sorgen. Jeg vil blive bragt tilbage i tiden, især fordi mindehøjtideligheden foregår i Frederikshavn, hvor skibet jo skulle have lagt til, siger Mike Axdal til Ritzau.

Han er medlem af Scandinavian Stars Danske Støtteforening og glæder sig over, at der, foruden markeringen af 25 års dagen, senere i år opsættes et monument i granit til minde om de omkomne.

Det skal stå ved havnen i Frederikshavn.

- Det betyder utrolig meget, at vi efterladte har et fælles sted at mødes. Det hjælper at være sammen med andre, som er i samme situation. Det har vi manglet, siger Mike Axdal.

Blandt talerne ved mindehøjtideligheden er borgmester i Frederikshavn Birgit Stenbak Hansen (S). Hun siger til Ritzau, at katastrofen ikke alene påvirker de efterladte men hele byen.

- Især de ældre taler ofte om den dag. Om rustvognene, der kørte gennem byen, og de 16 kister, der stod i kirken. Katastrofen er en del af vores historie, siger Birgit Stenbak Hansen.

Her 25 år efter katastrofen er det stadig uvist, hvordan branden opstod.

I 1991 konkluderede Oslo politi, at det var den danske lastbilchauffør Erik Mørk Andersen, der med stor sandsynlighed påsatte branden. Han omkom selv.

Først sidste år trak politiet anklagen tilbage.

Siden har Norges storting besluttet at nedsætte en undersøgelseskommission, der skal granske omstændighederne omkring branden. Mike Axdal håber, at han og de øverige efterladte bliver klogere i løbet af 2015.

- Vi har fået nogle gisninger, men vi mangler stadig svar på, hvad der skete. Det får vi måske nu, siger Mike Axdal.

I Oslo markeres mindedagen ved Akershus, hvor dronning Sonja, statsminister Erna Solberg og den danske ambassadør Torben Brylle vil være til stede.

/ritzau/

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip