25.000 fødes i ødelæggerne af supertyfonen Haiyan

Skrevet af admin

|

22/11/2013

Dagens topnyheder

Supertyfonen Haiyans katastrofale ødelæggelser i Filippinerne får betydning for 25.000 børn, der endnu ikke er født.

Indenfor den næste måned er 25.000 kvinder, der lever i nogle af Filippinernes værst ramte områder, sat til at føde.

Tyfonen har påvirket 13 millioner filippinere og tvunget flere end fire millioner fra hus og hjem, og derfor er situationen akut, advarer Red Barnet.

- Spædbørn er ekstremt sårbare i en katastrofesituation som den, vi oplever i Filippinerne.

- Mange fødselsfaciliteter er ødelagte, gode hygiejniske forhold er en stor mangelvare, og vi ved i forvejen, at de første 24 timer er de sværeste at overleve for et nyfødt barn, siger Jonas Keiding Lindholm, der er vicegeneralsekretær i Red Barnet.

Supertyfonen Haiyan, der ramte tidligere på måneden, bliver betegnet som den værste naturkatastrofe i Filippinernes historie.

Ifølge FN har supertyfonen desuden efterladt omkring 230.000 gravide samt 150.000 ammende kvinder med et akut behov for hjælp.

Mange af kvinderne er underernærede og i risiko for at føde for tidligt, ligesom der er mangel på ordentlige fødselsforhold.

- De her tal er endnu et alvorligt vidnesbyrd om, at denne katastrofe er meget omfattende, siger Jonas Keiding Lindholm.

Red Barnet arbejder for at fremme udbredelsen af og mulighederne for amning. Ved at brystføde giver kvinder nemlig deres nyfødte de bedste chancer for at overleve, da det giver den bedste næring:

- Amning er med til at reducere risikoen for, at nyfødte bliver smittet med eksempelvis en potentielt dødelig sygdom som diarré, siger han.

Derfor er nødhjælpsorganisationen ved at etablere særlige amme-områder, hvor mødre kan amme deres nyfødte under sikre og hygiejniske forhold.

Flere end 4000 mennesker menes omkommet som følge af tyfonen, og Danmark har sendt 42,5 millioner kroner i akuthjælp til den tyfon-ramte østat.

/ritzau/