30 dræbt og flere såret efter kup i Burkina Faso

Voldsomme uroligheder i Burkina Faso har torsdag haft en dødelig udgang for en række personer i det vestafrikanske land.

Omkring 30 personer er blevet dræbt og flere end 100 såret under torsdagens uro, hvor hæren tog magten fra landets præsident, fortæller Benewende Sankara, der er en ledende skikkelse i Burkina Fasos politiske opposition, til nyhedsbureauet AFP.

Det er ikke klart, om dødstallet indbefatter hele landet eller kun hovedstaden Ouagadougou, hvor demonstranter har brændt parlamentet ned i protest mod præsident Blaise Compaore, der har siddet på magten i 27 år.

Store dele af befolkningen vil ikke finde sig i, at præsidenten forsøger at ændre forfatningen, så han kan fortsætte endnu længere tid på posten.

Tidligere torsdag sagde lederen af Burkina Fasos væbnede styrker, at landets regering og parlament er blevet opløst. En overgangsregering skal efter hærens plan tage over. Den vil sidde i højst et år.

Der er samtidig indført et udgangsforbud fra klokken 19 til klokken seks om morgenen.

Præsident Blaise Compaore har lagt op til en afstemning, der skal ændre landets forfatning, så han igen kan stille op til genvalg i 2015. Ifølge den nuværende forfatning kan han ikke fortsætte i landets øverste embede.

Compaore selv har ikke i sinde at træde tilbage lige foreløbig trods de folkelige protester, men siger i tv, at han "har hørt budskabet".

Han nægter dog at trække sig og fortæller, at han i stedet "står til rådighed" til forhandlinger om "en overgangsperiode, hvorefter magten kan blive overdraget til en demokratisk valgt præsident".

Der er ingen meldinger om, hvor 63-årige Compaore opholder sig. Han var blot 36 år, da han i 1987 tog magten ved et kup, og siden 1991 er han blevet valgt til posten fire gange.

Udviklingen i Burkina Faso, der har omtrent 17 millioner indbyggere, følges tæt overalt i Afrika, hvor mindst fire statsledere forbereder eller overvejer indførelsen af lignende forfatningsændringer for at blive ved magten i deres respektive lande.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip