30.000 afrikanske asylsøgere demonstrerer i Israel

30.000 afrikanske asylsøgere, som er kommet ind i Israel ulovligt, demonstrerer i Tel Aviv med krav om opholdstilladelse, oplyser politiet.

Det er den største demonstration af sin art i Israel.

- Over 30.000 demonstranter gik fredeligt i optog i Tel Aviv, siger en talskvinde for politiet.

Demonstranterne samlede sig på Rabin-pladsen og luftede deres hårde kritik af den israelske regering, som afviser at give dem flygtningestatus, men i stedet fængsler hundredvis af indvandrere uden ret til at blive stillet for en dommer.

"Vi er alle flygtninge" og "ja til frihed, nej til fængsel" lød til tilråbene på engelsk fra de mange demonstranter.

De fik støtte fra israelske menneskerettighedsaktivister, der var mødt op til demonstrationen.

Eli Yishai, der er tidligere indenrigsminister og repræsenterer de ultraortodokse jøder, betegner demonstranterne som folk, der er opmuntret af "anti-zionistiske menneskerettighedsorganisationer".

Han kalder demonstranterne "infiltranter" - et begreb, som de officielle myndigheder også anvender om de ulovlige indvandrere.

Demonstrationen er ifølge Yishai "en skarp og klar påmindelse til den israelsk stat, de juridiske myndigheder og politiet om at anvende alle midler til rådighed for at sende infiltranterne tilbage til deres lande".

Premierminister Benjamin Netanyahu har tidligere sagt, at indvandrerne udgør en trussel mod den israelske stat.

Omkring 60.000 indvandrere fra primært Eritrea og Sudan har siden 2006 krydset grænsen til Israel.

Det israelske parlament vedtog for tre uger en siden en lov, der gør det muligt at fængsle indvandrere uden gyldigt visum på ubestemt tid. Siden er flere end 300 anholdt.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip