3F: Underbetalte arbejdere skal nok få deres penge

Tirsdag fik flere hundrede udenlandske arbejdere ved metrobyggeriet papir på, at de er blevet snydt af den italienske underentreprenør Cipa.

22 millioner kroner skal italienerne betale i bod og erstatning, og selv om selskabets direktør tidligere har sagt, at man ikke er i stand til at betale, vil fagforbundet 3F arbejde for, at pengene alligevel havner i de forurettedes lommer.

For hvis ikke Cipa punger ud, må hovedentreprenøren CMT gøre det, siger Silas Grage, der er faglig sekretær i 3F.

- Vi er ikke vant til at få pengene ud af disse domme om social dumping, det sker stort set aldrig. Men det her er et stort offentligt byggeri, som skal vare ved i mange år endnu.

- Der er tale om et byggeri til 23 milliarder, og derfor skal de selvfølgelig også være i stand til at efterbetale de 22 millioner, som der er blevet snydt for. Alt andet vil være en skandale.

- Metroselskabet har lovet offentligt, at deres kontrakter kan holde til, at CMT hænger på regningen, hvis Cipa løber fra den, og det er de villige til at tage en retssag på. Det vil vi selvfølgelig holde dem op på, siger han.

Selv om Cipa altså er blevet dømt for at snyde arbejderne for den overenskomstmæssige løn, de havde krav på, har Silas Grage dog intet ønske om, at italienerne bliver sat fra bestillingen.

- Nu er de jo blevet dømt, og hvis de ellers betaler og vedkender sig, at de har gjort noget forkert, så har vi ikke noget behov for, at de bliver smidt ud.

- Vi kender dem nu, og vi ved, hvordan de arbejder. Vi har 200 medlemmer blandt deres 400 ansatte, som vi kan fortælle om deres rettigheder og sørge for, at de tjekker deres lønseddel.

- Hvis Cipa bliver smidt ud, kommer der et nyt udenlandsk firma ind, og så kan vi starte forfra, siger Silas Grage.

Sagen er Danmarks hidtil største om social dumping, målt på erstatningsbeløbet. I april sidste år blev byggefirmaet Our House idømt bod og efterbetaling på sammenlagt 18,8 millioner kroner for at have underbetalt polske arbejdere.

/ritzau/

 

Dagens Gossip