5 forfærdelige måder skærme ødelægger din hjerne på

Søvnproblemer og koncentrationsbesvær er blandt de hyppigeste lidelser, der rammer folk, der bruger for meget tid foran computeren eller med blikket rettet mod smartphonens skærm.

Skærmtiden kan have alvorlige konsekvenser for vores hjernes evne til at fungere optimalt.

Engelske metro har samlet en række gode argumenter for at slukke for den skærm, du lige nu kigger på. 

1. Dårlig koncentration
Mange mennesker kender nok til de situationer, hvor man i det ene øjeblik sidder og arbejder foran computerskærmen, hvorefter man liiiiiige skal tjekke smartphonen for beskeder eller noget på nettet.

Skiftet mellem skærmene går hårdt ud over hjernens evne til at kunne koncentere sig.

Vekslingen mellem de lysende og digitale skærme gør, at det tager hjernen mellem 15 til 25 minutter at genvinde koncentrationen.

2. Flere opgaver - flere fejl 
Den amerikanske neuroforsker Earl K. Miller har advaret om, at ens koncentrationsevne svækkes ved at kigge på flere skærme med kort tids mellemrum.

Det er med andre ord ikke godt, hvis man lige skal tjekke mobilen, mens man samtidig sidder og arbejder foran computeren.

Earl K. Miller sammenligner det med at køre en bil og holde øje med smartphone på samme tid.

Læs også: Hvor mange farver ser du på dette billede? Svaret afslører mere end du tror

- Du kommer til at overse en masse ting. Du tror, du kan være opmærksom på de opgaver, som du er i gang med, men i virkeligheden vil du overse noget, mens du fokuser på noget andet, lyder det fra Earl K. Miller.

3. Depression
Det er ikke kun tv-stationernes vejrudsigter over det danske sommervejr, der kan få mundvigen til at hænge den forkerte vej.

Selve skærmene gør heller ikke noget godt for humøret, hvis man skal tro den engelske sundhedsstyrelse.

Englænderne har fundet ud af, at meget skærmtid er forbundet med lavt selvværd og depression hos børn.

4. Søvnproblemer
En ny undersøgelse foretaget af forskere på Uni Research Health i den norske storby Bergen peger på, at skærmens blå og kolde lys kan ødelægge nattesøvnen.

Nordmændene mener, at kroppens døgnrytme ødelægges, hvis man har tendens til at kigge på de digitale skærme inden sengetid – og især teenagere skulle ifølge forskerne været særligt sårbare. 

5. Vægt
Det engelske sundhedsvæsen har fundet en sammenhæng mellem skærmtid og kropsvægt.

Folk, der bruger meget af deres tid foran computer- og telefonskærme har nemlig en tendens til at veje mere end de mennesker, der er bedre til at komme væk fra det kunstige lys. 

Følg Dagens Sundhed for flere lignende artikler:

 

 

Dagens Gossip