500.000 flygtninge og migranter har krydset Middelhavet

Skrevet af admin

29/09/2015

Dagens topnyheder

Flere end 500.000 migranter og flygtninge er siden nytår gået i land på Europas kyster efter at have krydset Middelhavet, oplyser FN.

Halvdelen af de mange mennesker - mere præcist 54 procent - er syrere. 383.000 af den halve million migranter og flygtninge er ankommet til Grækenland.

Sidste år var antallet af flygtninge og migranter, som tog søvejen til Europa, 219.000.

Der har været en stribe tragiske drukneulykker på havet i år.

Mindst 2900 migranter og flygtninge er enten omkommet eller forsvundet på deres tur over Middelhavet, oplyser FN.

Flere end fire millioner mennesker er flygtet fra Syrien, der hærges af en blodig krig på femte år. Syv millioner er drevet på flugt internt i landet.

Europa har det seneste halve år oplevet en markant stigning i antallet af tilkomne flygtninge, og flertallet kommer fra netop Syrien, mens en anden stor gruppe er afghanere.

Situationen er alvorlig i Afghanistan, hvor en international koalition har ført krig mod Taliban i halvandet årti.

Mandag blev landets femtestørste by, Kunduz, erobret af Taliban, som trives i bedste velgående trods Isaf-koalitionens forsøg på at nedkæmpe den.

Mandag drøftede Barack Obama og Vladimir Putin mulige fredsløsninger for Syrien i forbindelse med FN's Generalforsamling.

Den russiske præsident har udarbejdet et forslag til en FN-resolution om at bekæmpe gruppen Islamisk Stat, hvis stillinger USA har bombet siden sidste efterår uden dog at stække fjenden.

En fredsløsning ligger imidlertid ikke lige for, da den amerikanske præsident ikke vil acceptere Putins krav om, at styret i Syrien med præsident Bashar al-Assad i spidsen bliver siddende.

/ritzau/AFP