6 tegn på at du risikerer knogleskørhed, når du bliver ældre

 Knogleskørhed afsløres ofte først i forbindelse med et knoglebrud, efter at vi er fyldt 50 år. Men faktisk er der en række tydelige advarselssignaler meget tidligere i vores liv, som vi bør være opmærksomme på og som i sidste ende kan afgøre hvordan den sidste tredjedel af dit liv bliver.

Her er seks ting, du bør være opmærksom på:

1. Knogleskørhed i familien
Arv er en vigtig indikator for, at dine knogler svækkes. Hvis du kommer fra en familie, hvor de ældre har nemt ved at brække knogler, har en dårlig holdning, eller mister højde, er der en større risiko for at dine slægtninge havde knogleskørhed, uanset om det nogensinde blev diagnosticeret.

Og hvis de havde det, er det sandsynligt, at du også har det. Har du slægtninge, der lider af knogleskørhed, så fortæl det til din læge. Hvis du er yngre og lægen ikke har villet lave en knoglescanning, kan denne information hjælpe dig med at få en, da læger godt ved, hvor meget arv betyder.

2. Du ryger
Eksperter ved ikke præcis, hvorfor rygning ødelægger knoglerne, men en række undersøgelser, viser at smøgerne fremmer knogleskørhed.

Rygning har en høj statistisk sammenhæng med knogleskørhed, så hvis du har røget hele dit voksne liv er der en stor risiko for, at dine knogler er svækkede.

Ja, ja, du ved godt at du burde stoppe med at ryge, men måske kan dine knogler overbevise dig. Den gode nyhed er, at uanset hvor gammel du er, når du stopper, er din krop stadig i stand til at restituere sig.

3. Tidligere knoglebrud
Du har brækket mere end én knogle i de seneste to år eller haft et alt for stort brud. Dine knogler skal være stærke nok til modstå pres, og hvis de ikke er, vil du ønske at vide mere om hvorfor.

Få din læge til at bestille en knogletæthedstest, også kaldet en DXA-scanning eller densitometri, som er en speciel type røntgen, der måler mængden af kalcium og andre centrale knogle-hærdende mineraler i alle vigtige knogletyper.

Lægerne anser knogletæthedstesten for at være en temmelig præcis forudsigelse af risikoen for fraktur, fordi de viser, om dine knogler er tætte og faste eller porøse (hvilket gør dem skrøbelige).

4. Du er spinkel
Du er naturligt tynd eller har en spinkel knoglebygning. Desværre har du mindre knoglemasse at miste, hvis dine knogler er små og tynde som udgangspunkt.

Mennesker med spinkle kropsbygninger udvikler oftere knogleskørhed i en yngre alder. Det betyder ikke, at tunge eller groft byggede mennesker ikke får knogleskørhed, men kun at folk, der er tynde eller med mindre knogler, hurtigere risikerer at få en fraktur.

Læs også: 10 madråd, der kan forebygge knogleskørhed

Vores krop stopper med at opbygge knogler, når vi er mellem 20 og 25 år, og fra et sted mellem 30 og 40 år begynder vi at miste knoglemasse. Knogletabet afhænger af vores genetik og hvor opmærksomme vi er på kost, motion og andre faktorer, der sikrer stærke knogler. 

Hvis du er under 40 år, så sørg for at styrke dine knogler: Spis en kost med mange mejeriprodukter og andre kalcium-rige fødevarer og dyrk masser af motion med høj puls, som f.eks. løb eller spring.

Hvis du er 40 år eller ældre, så fortsæt med at spise næringsrigt, spis kosttilskud med calcium, magnesium og D-vitamin, og dyrk desuden styrketræning ud over motion. Styrketræning har vist sig at forebygge knogletab.

5. Du har en spiseforstyrrelse
Har du lidt af anoreksi er der en stor risiko for knogleskørhed. Kunstig lav kropsvægt sænker nemlig hormon-niveauerne, hvilket medfører at kvinder kan springe menstruationer over. Og enhver forstyrrelse af østrogenniveauet forstyrrer knoglebygningen.

Læs også: Overvægt beskytter kvinder mod hjertesygdom

Hvis du lider af anoreksi eller bulimi, er det vigtigt at tale med din læge om det.

Der er behandlinger, som har vist sig at kunne få spiseforstyrrelser under kontrol, og det er vigtigt for at beskytte dine knogler for fremtiden. Sørg i det mindste for at tage kosttilskud med kalcium, magnesium og D-vitamin, så dine knogler og tænder ikke forvitrer.

6. Uregelmæssig menstruation
Lave niveauer af østrogen er typisk årsag til at menstruationen udebliver eller en cyklus, der starter og stopper. Desværre er lav østrogen-niveau årsag til knogletab, så kvinder, der ikke har en regelmæssig cyklus har desværre også uregelmæssige knogler.

Lavt østrogen-niveau kan være forårsaget af en spiseforstyrrelse, for hård træning eller polycystisk ovariesygdom (PCOS). 

Hvis dine menstruationer er uregelmæssige, og du ikke er undervægtig, så tal med din læge. Du kan have en hormon-relateret tilstand, såsom polycystisk ovariesygdom (PCOS), som let kan behandles.

Din læge kan for eksempel sætte dig på lavdosis p-piller, der er en let løsning for at justere uregelmæssig menstruation og hormonelle forstyrrelser.

 

Dagens Gossip