60.000 syriske kurdere flygter til Tyrkiet fra IS

Syriske kurdere strømmer over grænsen til Tyrkiet for at slippe væk fra den militante oprørsgruppe Islamisk Stat (IS), som har indtaget en stribe byer i Syrien tæt ved tyrkiske grænse.

I løbet af 24 timer har 70.000 mennesker krydset den 30 kilometer lange grænsestrækning til nabolandet, siden den blev åbnet fredag, oplyser FN's flygtningehøjkommissariat UNHCR ifølge nyhedsbureauet AFP.

Myndighederne melder samtidig om, at flere tusinde flygtninge stadig venter på at komme ind i Tyrkiet lørdag aften lokal tid.

De civile kurdere frygter ifølge eget udsagn en massakre i det nordlige Syrien nær byen Ain al-Arab, der af kurderne er kendt som Kobane, hvis islamisterne fra IS formår at rykke yderligere frem i området, hvor der udkæmpes hårde kampe mellem kurdiske styrker og jihadisterne.

Mindst 100 landsbyer på den syriske side af grænsen er blevet evakueret af kurdiske styrker, siden de militantes blodige fremfærd tog fart tirsdag.

Ifølge det London-baserede Syriske Observatorium for Menneskerettigheder foregår der stadig voldsomme kampe, og mindst 300 kurdere er gået mod flygtningestrømmen - de er rejst fra Tyrkiet til Syrien natten til lørdag for at bekæmpe de militante fra Islamisk Stat.

Observatoriet sagde fredag, at Islamisk Stats jihadister siden torsdag havde indtaget 60 kurdiske landsbyer tæt på den tyrkiske grænse i et todages lynangreb i forsøget på at indtage Ain al-Arab.

Byen, der ligger i Aleppo-provinsen, er Syriens tredjestørste kurdiske by. Hvis IS erobrer Ain al-Arab, vil det ifølge nyhedsbureauet AFP give gruppen kontrol over en lang strækning af landets nordlige grænse til Tyrkiet.

/ritzau/Reuters

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip