93-årig nazi-officer for retten i Tyskland: Jeg er moralsk medskyldig i millioner af jøders død

Tirsdag markerede indledningen på retssagen mod den 93-årige Oskar Gröning, der er tiltalt for at være medskyldig i drabet på 300.000 jøder i Auschwitz, hvor han som SS-officer var ansvarlig for at holde regnskab med de ankomnes værdier og sende dem til nazisternes hovedkvarter i Berlin. 

I en 50 minutter lang tale bad han om tilgivelse for sine gerninger, og han indrømmede, at han er moralsk medskyldig i de mange jøders død, skriver Deutsche Welle.

Læs også: Tidligere SS-soldat er tiltalt for medvirken til 300.000 drab: I dag starter retssagen. 

- Det er uden tvivl, at jeg er moralsk medskyldig i drabene på millioner af jøder gennem min position i Auschwitz, sagde den pensionerede bankmand i retten i den nordtyske by Lüneburg. 

Omkring 30 overlevere fra Auschwitz var mødt op til retssagen, og den aldrende Oskar Gröning henvendte sig direkte til dem i sin forsvarstale. 

- Jeg vil gerne forælle vidnerne i salen, at jeg er moralsk skyldig. Jeg vil gerne med ydmyghed fortælle, at jeg fortryder dybt, sagde han, mens han kiggede på vidnerne. Efterfølgende henvendte han sig til juryen. 

- Spørgsmålet om hvorvidt jeg er juridisk skyldig, er op til jer at afgøre, sagde Oskar Gröning. 

Læs også: Skjulte kokain for en million kroner blandt jumbobøger: 24-årig dansker fængslet i Tyskland. 

Under retssagen blev Oskar Grönings rolle i tiden op til og under sin stationering i Auschwitz beskrevet. Han fortalte blandt andet, hvordan han forgæves havde forsøgt at blive forflyttet , efter han så en kollega slå en baby ihjel ved at smadre den ind i siden af en lastbil.

Den 93-årige frivillige SS-soldat kom til Auschwitz i 1942, og han er sigtet for forbrydelser sket mellem maj og juni 1944, hvor 300.000 jøder blev gasset ihjel i lejren.

Oskar Gröning står til 15 års fængsel, hvis han bliver kendt skyldig.

Følg Dagens.dk for flere lignende artikler:

 

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip