93-årig nazi-officer for retten i Tyskland: Jeg er moralsk medskyldig i millioner af jøders død

Tirsdag markerede indledningen på retssagen mod den 93-årige Oskar Gröning, der er tiltalt for at være medskyldig i drabet på 300.000 jøder i Auschwitz, hvor han som SS-officer var ansvarlig for at holde regnskab med de ankomnes værdier og sende dem til nazisternes hovedkvarter i Berlin. 

I en 50 minutter lang tale bad han om tilgivelse for sine gerninger, og han indrømmede, at han er moralsk medskyldig i de mange jøders død, skriver Deutsche Welle.

Læs også: Tidligere SS-soldat er tiltalt for medvirken til 300.000 drab: I dag starter retssagen. 

- Det er uden tvivl, at jeg er moralsk medskyldig i drabene på millioner af jøder gennem min position i Auschwitz, sagde den pensionerede bankmand i retten i den nordtyske by Lüneburg. 

Omkring 30 overlevere fra Auschwitz var mødt op til retssagen, og den aldrende Oskar Gröning henvendte sig direkte til dem i sin forsvarstale. 

- Jeg vil gerne forælle vidnerne i salen, at jeg er moralsk skyldig. Jeg vil gerne med ydmyghed fortælle, at jeg fortryder dybt, sagde han, mens han kiggede på vidnerne. Efterfølgende henvendte han sig til juryen. 

- Spørgsmålet om hvorvidt jeg er juridisk skyldig, er op til jer at afgøre, sagde Oskar Gröning. 

Læs også: Skjulte kokain for en million kroner blandt jumbobøger: 24-årig dansker fængslet i Tyskland. 

Under retssagen blev Oskar Grönings rolle i tiden op til og under sin stationering i Auschwitz beskrevet. Han fortalte blandt andet, hvordan han forgæves havde forsøgt at blive forflyttet , efter han så en kollega slå en baby ihjel ved at smadre den ind i siden af en lastbil.

Den 93-årige frivillige SS-soldat kom til Auschwitz i 1942, og han er sigtet for forbrydelser sket mellem maj og juni 1944, hvor 300.000 jøder blev gasset ihjel i lejren.

Oskar Gröning står til 15 års fængsel, hvis han bliver kendt skyldig.

Følg Dagens.dk for flere lignende artikler:

 

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip