99 kræftramte patienter er fejlbehandlet

I alt 99 patienter, ramt af prostatakræft, er blevet fejlbehandlet med for høj dosis kemomedicin i Odense, Vejle og Aarhus, oplyser Region Midtjylland og Region Syddanmark.

Tre kan være døde af fejlbehandlingen i Aarhus, mens der hverken kan spores dødsfald eller flere bivirkninger på grund af for meget medicin på Sygehus Lillebælt eller Odense Universitetshospital.

Patienterne led af prostatakræft og blev i 2012 og 2013 behandlet med stoffet cabazitaxel i doser, der har været 16 procent større end ordineret.

28 kræftpatienter er blevet behandlet med for meget kemoterapi på Aarhus Universitetshospital, og her kan tre patienter være døde af overmedicineringen, oplyser Region Midtjylland.

På Odense Universitetshospital har de fundet frem til 46 patienter over en toårig periode, der har fået 16 procent for høj dosis af kemolægemidlet til behandling af prostatakræft.

I Vejle har 25 patienter formentlig været udsat for en for høj dosis, da de har fået samme behandling, som på de andre hospitaler.

Sundhedsstyrelsen har sendt vejledninger ud for den korrekte dosis af medicinen, men den har lægerne ikke set i tide, erkender direktør på Odense Universitetshospital Henrik Villadsen.

- Vi må erkende, at vi ikke har været opmærksomme nok på dosisændringen, og vi kunne have opdaget det før, hvis vi havde været mere omhyggelige med at læse udmeldingerne fra Sundhedsstyrelsen, siger Henrik Villadsen.

- Derfor har vi ændret vores procedure, så vi kontrollerer den her type udmeldinger mere præcist, så den her type fejl ikke kan forekomme fremover, siger han.

Samme procedure er også ændret på de andre hospitaler.

 

Dagens Gossip