Åbenhed om politikeres økonomiske interesser skal øges

Efter 50 års tilløb skal der skabes mere åbenhed om, hvad folketingsmedlemmer har af økonomiske interesser og hverv ved siden af arbejdet på Christiansborg.

Et flertal i Folketingets Præsidium bestående af Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti, De Radikale og Enhedslisten anbefaler, at det frivillige såkaldte hvervsregister bliver obligatorisk. Kun Venstres medlem af præsidiet, Bertel Haarder, afviser åbenheden om biindtægter og lønnede tillidsposter, skriver Information.

Der vil dog ikke være voldsomme konsekvenser, hvis et folketingsmedlem vælger ikke at indberette oplysningerne til registret.

- Vi kan selvfølgelig ikke tvinge folketingsmedlemmerne til at registrere sig, hvis de ikke vil. Men vi håber selvfølgelig, at medlemmerne vil følge denne principielle beslutning og opfordring. Jeg tror egentlig, at man som folketingsmedlem er mere udsat ved ikke at gøre det end gøre det, siger Mogens Lykketoft (S), der er formand for Folketinget, til avisen.

En obligatorisk registrering af de privatøkonomiske oplysninger har været drøftet i Folketinget siden 1966, hvor Liberalt Centrum første gang foreslog det. Spørgsmålet har imidlertid altid været, hvad Folketinget egentlig skal gøre, hvis medlemmerne ikke vil være med, da grundlovens valgbarhedsbetingelser sætter grænser for straffen.

Ifølge det ny hvervsregister straffes en manglende registrering da også "blot" med offentliggørelsen af en fortegnelse over de fraværende folketingsmedlemmer.

I dag findes oplysningerne kun ved at klikke sig ind på hvert enkelt folketingsmedlems side.

Selv om hvervsregistret nu bliver obligatorisk, kontrolleres folketingsmedlemmernes oplysninger dog ikke. Derfor kan et folketingsmedlem i princippet lade sig registrere og angive, at vedkommende ikke har nogle hverv eller interesser, selv om han eller hun har en lønnet bestyrelsespost eller andet.

Det har ikke været muligt for Information at få en kommentar fra Bertel Haarder til, om Venstre vil rette sig efter Folketingets beslutning.

/ritzau/

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip