Abbas truer med at smide Hamas ud af samlingsregering

Få måneder efter at palæstinensernes rivaliserende spidser aftalte at danne en samlingsregering, truer den palæstinensiske selvstyrepræsident, Mahmoud Abbas, nu med at droppe enhedspagten med Hamas, hvis den militante, islamiske gruppe ikke lader regeringen få frit spillerum i Gaza.

- Vi vil ikke acceptere, at situationen med Hamas fortsætter, som den er i øjeblikket, siger Abbas ifølge det palæstinensiske nyhedsbureau Wafa efter at være ankommet til Kairo for at mødes med den egyptiske præsident, Abdel Fattah al-Sisi.

Enhedspagten blev indgået mellem Abbas' moderate Fatah og Hamas i april for at få afsluttet mange års bitre stridigheder mellem Det Palæstinensiske Selvstyre med base på Vestbredden og den islamistiske bevægelse, der har siddet på magten i Gaza siden 2007.

Samlingsregeringen, der har base i Ramallah på Vestbredden, blev taget i ed af Abbas 2. juni, hvor Hamas-regeringen samtidig officielt trådte tilbage i Gazastriben.

Alligevel har Hamas fortsat med kontrollen over Gaza, efter at pagtens implementering blev sat i bero, da Israel i juli iværksatte en militær offensiv for at sætte en stopper for raketangreb fra Gaza.

- Vi vil ikke acceptere et partnerskab med dem, hvis situationen fortsætter sådan i Gaza, hvor der er en skyggeregering, der styrer territoriet, fortsætter den palæstinensiske leder og tilføjer, at samlingsregeringen ikke kan agere frit i området.

Hamas-bevægelsen afviser ikke overraskende beskyldningerne.

- Abbas' udtalelser om Hamas og modstanden er uberettiget, siger talsmand Sami Abu Zuhri i en erklæring.

- Den er usand, uden grundlag og unfair over for vores folk, lyder det fra talsmanden.

Han antyder, at Hamas "snart" skal mødes med folk fra Fatah for at diskutere enhedspagten.

Konflikten mellem Israel og Hamas blev for to uger side blev bilagt med Abbas' og Egyptens mellemkomst. Den stod på i 50 dage og kostede over 2100 palæstinensere livet, de fleste af dem civile. På israelsk side er 64 soldater og seks civile blevet dræbt.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip