Advarsel: Din deo kan give nerveskader og misdannede børn

Hver morgen når vi putter antiperspirante deodorant på, er der stor chance for, at vi smører metallet aluminium ind i armhulen. Det skriver dr.dk i forbindelse med forbrugerprogrammet, Kontant, der stiller skarpt på deodorantmarkedet i aften. 

En norsk undersøgelse fra sidste år peger på, at mange såkaldte antiperspirante (svedhæmmende red.) deodoranter er proppet med aluminium, som ender i vores armhuler. Undersøgelsens resultatet har fået Informationscenter for Miljø og Sundhed til at advare kraftigt mod deodoranter med aluminium på grund af bivirkningerne.

LÆS OGSÅ: Advarsel: Nyt tøj kan give allergi for livet

"Ophober kroppen aluminium over en lang periode, kan det både påvirke hjernen og evnen til at få raske børn", skriver Informationscenter for Miljø og Sundhed ifølge dr.dk.

I aftenens afsnit af Kontant tager Forbrugerrådet også skarp afstand til deodoranterne, der virker sveddræbende.

- Vi synes, det er alarmerende, at vi får meget mere ind, end vi egentligt burde, hvis vi bruger en deodorant, og hvis vi bruger den på vores barberede armhuler. Derfor synes vi helt klart, at der er behov for handling nu, siger Claus Jørgensen, som er miljø- og kemiekspert fra Forbrugerrådet Tænk til dr.dk.

Følg Dagens.dk på Facebook - klik her og vær med

Flere intetanende forbrugere har oplevet voldsomme reaktioner efter brug af deodoranter med aluminium. En af dem er Birgitte Rodh, der reagerer på en stribe kemiske stoffer.

- Jeg får vejrtrækningsbesvær og så bliver jeg frygtelig træt, og det klør i mine øjne, og de løber i vand, fortæller hun til Kontant.

I Norge har myndighederne advaret borgerne mod antiperspirante deodoranter og opfordret den europæiske fødevaremyndighed EFSA til at opsætte en grænseværdi for aluminium i kropsprodukter.

I Kontant i aften kl. 21.05, kan du se, hvilke deodoranter, der er skadelige. 

 

Dagens Gossip