Advarsel: Gravide og børn bør holde sig fra frisk tun

Hvis du forsøger at blive gravid, er gravid eller ammer, er det vigtigt at spise fisk. Men Fødevarestyrelsen justerer nu sin anbefaling.

Hidtil har man anbefalet gravide højst at spise 100 gram ugentligt af store - og friske - rovfisk. For eksempel tun, gedde og haj. Ifølge forskere er den anbefaling ikke sikker nok. Derfor anbefaler man nu, at gravide, ammende og børn helt holder sig fra disse fisk.

- Vi skal sikre os, at vores anbefalinger beskytter forbrugerne og er opdaterede i forhold til nyeste viden. Vi vil derfor nu råde gravide og børn til at holde sig helt væk fra at spise bøffer fra de store tunfisk eller andre friske udskæringer af store rovfisk, der har det højeste indhold af kviksølv, siger Henrik Dammand Nielsen, kontorchef i Fødevarestyrelsen.

Igennem frisk tunfisk kan man få relativt store mængder skadelig kviksølv ind i kroppen, selv hvis man kun spiser små mængder.

Derfor anbefaler Fødevarestyrelsen nu også, at børn op til 14-årsalderen holder sig fra tunbøffer og andre friske udskæringer af de store rovfisk.

Dåsetun indeholder dog typisk mindre kviksølv end tunbøffer, fordi der er tale om mindre og yngre tunfisk. De har derfor ikke nået at ophobe så meget tungmetal, som deres ældre og større slægtninge. Gravide, ammende og børn kan derfor spise op til en dåse tun om ugen. Men undgå dåser med hvid tun eller albacoretun, da de har et højere niveau af kviksølv.

Børn under tre år frarådes helt at spise tun.

Fødevarestyrelsen understreger, at det er vigtigt at spise fisk på grund af de omega-3-fedtsyrer, som er byggesten i udviklingen af vores hjerner.

Børn, gravide og ammende kan skifte de friske udskæringer af de store rovfisk ud med eksempelvis makrel, torsk eller rødspætte.

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip