Advarsel: Pas på svindleres sidste nye fupnummer

Du kommer gående hen ad fortovet - måske foran din arbejdsplads -, hvor du finder et usb-stik midt på gaden. Hvad gør du?

En naturlig reaktion ville måske være at tage stikket med dig og ved førstkommende lejlighed forsøge at se, hvad der gemmer sig på stikket, så du kan aflevere det tilbage til dets ejer. Du regner med at finde feriebilleder eller nogle arbejdsfiler, der kan lede dig i retning af ejermanden, men i stedet får du en ødelæggende virus på din computer. 

It-kriminelle har således forsøgt at fuppe hjælpsomme mennesker ved at smide usb-stik foran en arbejdsplads i Storkøbenhavn. 

I det virkelige og nylige eksempel tænkte medarbejderen heldigvis hurtigt og fik memory-stikket undersøgt, inden det blev indlæst på en af arbejdspladsens computere.

Den ondsindede virus, der var skabt til at kidnappe informationer fra virksomheden, fik dermed ikke adgang til vigtige filer, men metoden kunne lige så godt have virket:

- Metoden er meget lavpraktisk. Mange virksomheder har retningslinjer for ikke at åbne vedhæftede filer eller aktivere links i mails fra personer og organisationer, man ikke kender. I denne metode udnyttes medarbejdernes intuitive hjælpsomme adfærd, men resultatet er ligeså skadeligt for virksomhedens IT-systemer, siger presseansvarlig Birgitte Ringbæk fra If Skadeforsikring i en pressemeddelelse.

Metoden rammer selvsagt arbejdspladser såvel som privatpersoner, der blot ønsker at hjælpe det medmennesker, der tilsyneladende har tabt sit stik. 

It-kriminelle forsøger jævnligt at få større private eller offentlige arbejdspladser til at betale løsesum for at få låst op for harddisken igen, og dette er tilsyneladende den seneste metode. 

Læs også: Pas på! Disse oplysninger skal du slette fra Facebook lige nu

Følg Dagens Advarsler for flere lignende artikler:

 

 

 

Dagens Gossip