Advokat anmelder vidner i Solhaven-sag for at lyve

Op mod 20 personer bliver inden for de næste par uger anmeldt til politiet for at lyve i retten eller for at have foretaget falsk anmeldelse i sagen om opholdsstedet Solhaven. Det oplyser advokat Niels Fjeldberg til Ritzau.

Han repræsenterer tidligere forstander på Solhaven Søren Virenfeldt og 10 af 11 frifundne tidligere ansatte, som i januar alle blev frifundet i den enorme sag.

Frifindelsen kom knap to år efter, at der blev rejst tiltale i sagen, og flere end 140 vidner blev afhørt gennem mere end 50 retsmøder, før sagen blev afgjort.

- Jeg har gået dommen igennem med tættekam, og i de forhold, hvor retten direkte har tilsidesat vidneforklaringer, vil der blive foretaget anmeldelse om afgivelse af falsk forklaring for retten, siger Niels Fjeldberg til Ritzau.

Advokaten understreger, at han i sin anmeldelse ikke bare skyder med spredehagl mod dem, der under sagen har vidnet til ugunst for de tiltalte.

- Det her handler ikke bare om, at det er ord mod ord. Retten har flere steder i dommen direkte tilsidesat forklaringer som utroværdige. Blandt andet har retten tilsidesat en forklaring fra et vidne om en episode, som vidnet ikke har kunnet se fra det sted i bygningen, hvor han befandt sig, siger Niels Fjeldberg.

Ifølge Niels Fjeldberg vil anmeldelserne både rette sig mod personer, som har optrådt som forurettede i sagen, og mod tidligere beboere på Solhaven samt tidligere ansatte. Han ønsker dog ikke at sætte navn på, hvem der bliver anmeldt.

- Det må være op til politiet at behandle anmeldelserne, og hvis politiet ikke finder grundlag for at rejse en sag, så vil det være meget dårlig stil at hænge nogen ud med navn på forhånd, siger Niels Fjeldberg.

Advokaten oplyser desuden, at der er en række erstatningskrav på vej i sagen. Erstatningskravene vil omfatte blandt andet tabt arbejdsfortjeneste, tab af stilling og tort.

Han vil ikke oplyse nærmere om, hvor store erstatninger de frifundne vil forlange. Dog oplyser Niels Fjeldberg, at det samlede beløb skal opgøres i millioner.

Solhaven-sagen har væren en bekostelig affære for samfundet. Regningen løber op i 10 millioner kroner til forsvarere for de tiltalte og til bistandsadvokater for de unge. Dertil kommer rettens, politiets og anklagemyndighedens udgifter.

/ritzau/

 

Dagens Gossip