Advokat savner rockerdefinition: Foreningsfrihed krænkes

Skal det være kriminelt at være venner med kriminelle?

- Nej, siger Bjørn Elmquist, forsvarsadvokat og formand for Retspolitisk Forening.

Rent juridisk findes der ikke en definition på, hvad en "rocker" er, og det er problematisk og uigennemskueligt, lyder det fra Bjørn Elmquist.

- Det er utilfredsstillende, at der ikke er formuleret en vurdering. Foreningsfriheden krænkes, når myndighederne siger, at der er bestemte grupper og folk, de ikke kan lide, siger han til Ritzau og fortsætter:

- Det er et brud på foreningsfriheden, og det er disrespektfuldt mod grundloven.

Diskussionen udspringer af en dom fra Vestre Landsret tidligere på måneden.

Anklagemyndigheden krævede, at to dørmænd skulle have frataget deres autorisationer, eftersom mændene er medlemmer af en motorcykelklub, der har forbindelser til Hells Angels og Bandidos.

- Det er ganske ubehageligt for de mennesker, der er med i her de grupper, og den slags sager dukker jo jævnligt op, siger Bjørn Elmquist til Ritzau.

Landsretten stadfæstede byrettens dom, og det betyder, at de to mænd får lov til at beholde deres job som dørmænd.

Anklagemyndigheden mener, at der var faremomenter forbundet med de to mænds tilknytningsforhold til miljøet, men det afviste landsretten.

Hos Rigspolitiet, der overvåger rockermiljøet, er man også sparsom med detaljer om, hvordan rockergrupperinger defineres.

- Om vi registrerer folk eller ej beror på en konkret vurdering i hver sag, men hvilke kriterier vi lægger til grund, oplyser vi ikke, svarer Thomas Kristensen, kommunikationsrådgiver i Rigspolitiet, i en mail til Ritzau.

Spørgsmål: Hvilke muligheder har man så for at komme ud af registret igen, hvis man fremstår som rocker?

- Da vi ikke vil røbe vores kriterier, er det selvsagt svært at sige, hvad der præcist skal til. Men som led i vores systematiske monitering afregistrerer vi også personer, siger Thomas Kristensen.

/ritzau/

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip