Advokat: Udgangspunktet er at drabsmand får børnene

30/03/2015 11:19

admin

Nyheder

Mest læste i dag

Når mor dør, er udgangspunktet, at far får forældremyndigheden. Også selvom far har slået mor ihjel.

Det oplyser formanden for foreningen Danske Familieadvokater, efter at TV2 har beskrevet, hvordan en far har fået forældremyndighed over to drenge, selvom han har slået deres mor ihjel.

- Lovens udgangspunkt er, at forældremyndigheden er ved den, der har begået det her mord. I ni ud af ti tilfælde ville børnene være kommet et andet sted hen, men altså ikke her, forklarer Lone Brandenborg til Ritzau.

Det er et særsyn, at den morddømte i den konkrete sag har fået myndigheden over børnene på to og fire år.

Lone Brandenborg understreger, at hun ikke kender den konkrete sag, og at denne type sager er sjældne, og ofte afgøres ud fra meget konkrete vurderinger efter mange måneders grundig sagsbehandling.

Hun forklarer, at en tredjepart kan søge om forældremyndighed i sager, hvor den ene forældre har slået den anden ihjel, men at drabsmanden som udgangspunkt har fortrinsret.

- Er der to ligeværdige parter, så er udgangspunktet, at det er morderen, der har forældremyndigheden, selvom barnet ikke kommer til at bo der, siger hun.

Lone Brandenborg påpeger, at børnene i den konkrete sag ikke vil komme til at bo hos faderen de første mange år, fordi han skal i fængsel. De vil dog komme til at have samvær med faderen, hvis han søger om det.

Hun kan godt forstå, hvis udenforstående undrer sig over logikken bag denne praksis.

- Det kan lyde mærkeligt, men der er et betydeligt større hensyn at tage til børnenes psyke, end der er til, at morens familie er frustrerede over, at de har mistet deres datter, og at de nu skal se børnene vokse op et andet sted, påpeger advokaten og tilføjer:

- Der er ikke tale om, at faderen bliver belønnet, eller at beslutningen bliver truffet ud fra et hensyn til ham. Der er ikke et hensyn til de voksne, kun til børnene.

/ritzau/