Advokater: Museklik til fremtidsfuldmagter er uholdbart

Det skal være nemmere at oprette en såkaldt fremtidsfuldmagt, hvor man giver en pårørende mulighed for at sørge for ens økonomi, når man ikke selv kan længere - for eksempel på grund af sygdom.

Ifølge et nyt lovforslag fra justitsminister Mette Frederiksen (S) skal en fremtidsfuldmagt kunne oprettes på nettet, men det holder ikke.

Det mener formændene for Danske Familieadvokater og Danske Arveretsadvokater.

Det er for let og for farligt, hvis en fremtidsfuldmagt kan oprettes via NemID for eksempel, lyder kritikken på.

- Det er i vores optik fuldstændig verdensfjernt at se bort fra den store risiko for misbrug eller pres fra pårørende og andre nærtstående til fuldmagtsgiver, som en sådan løsning vil åbne op for, siger formanden for Danske Familieadvokater, Lone Brandenborg.

- Ægtefæller og samboende har eksempelvis ofte adgang til hinandens NemID. Derfor mener vi ikke, at det er en retssikkerhedsmæssigt forsvarlig løsning, siger hun.

Lovforslaget bygger blandt andet på en anbefaling fra Europarådet. Det giver mulighed for, at man på forhånd kan udpege en eller flere personer til at varetage ens personlige og økonomiske interesser.

Det skal ske, før man skulle blive ramt af en sygdom, der kan påvirke evnen til at træffe egne beslutninger som eksempelvis at styre en økonomi.

Men formanden for Danske Arveretsadvokater, Birgit Ilkjær-Jordan, er ikke sikker på, at folk får det ordnet i tide.

Danske Familieadvokater og Danske Arveretsadvokater samt Danske Advokater opfordrer justitsministeren til at ændre lovforslaget. De opfordrer også De Radikale, SF og Enhedslisten til at arbejde for en ordning, der mindsker chancen for misbrug.

Advokaterne ønsker et system, som det kendes fra arvelovgivningen, hvor oprettelse af et testamente sker ved hjælp af en notar eller to vidner.

/ritzau/

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip