Advokater protesterer: Hver anden fartbøde skal betales af uskyldig

Uskyldige vil blive dømt i stort tal, hvis et ny lovforslag om, at ejeren af en bil, der i en fotofælde bliver afsløret i at køre for stærkt, skal betale fartbøden, uanset om vedkommende har kørt bilen eller ej.

Det mener Landsforeningen af Forsvarsadvokater, der i et høringssvar vender sig voldsomt mod lovforslaget.

Ifølge bemærkningerne til lovforslaget kan man på de optagne fotos se, at det i 45 procent at tilfældene ikke er ejeren, der kører bilen, mens man på 11-12 procent af billederne slet ikke kan se, hvem der kører bilen.

- Det fremsatte forslag indebærer således, at man fremover vil kunne forvente, at bøden for over halvdelen af hastighedsoverskridelserne vil blive pålagt en person, som ikke er skyldig, hedder det i høringssvaret.

Ifølge forslaget kan bilejeren kun slippe for at betale bøden, hvis en anden person inden 30 dage erkender at have ført bilen.

Forsvarsadvokaterne peger på, at efterforskningen af, hvem der har kørt bilen, overlades til bilens ejer i stedet for til politiet.

- Politiet kan derfor fremover anse det for ligegyldigt, om de fotos, der optages, er tilstrækkeligt klare til, at føreren kan identificeres, skriver forsvarsadvokaterne.

Desuden har bilejeren ikke en chance for at protestere over målingens nøjagtighed, hvis vedkommende ikke selv har kørt bilen.

Landsforeningen af Forsvarsadvokater påpeger også, at loven kan sætte bilejerne i en meget ubehagelig situation.

- I de tilfælde, hvor det er åbenbart, hvem der fører bilen, forekommer det direkte demoraliserende og unødigt konfliktskabende, at ejeren skal betale bøden, blot fordi føreren nægter sig skyldig eller holder sig skjult, hedder det.

Landsforeningen af Forsvarsadvokater mener, at man med forslaget vil omdanne bøderne til en afgift, som ønskes pålagt bilejeren uanset skyld.

/ritzau/

 

Dagens Gossip