Afghanerne kan gøre sig håb om valgresultat søndag

Det længe ventede resultat af det omstridte præsidentvalg i Afghanistan i juni bliver offentliggjort søndag.

Det siger en talsmand for den uafhængige valgkommission (IEC) i landet til nyhedsbureauet AFP.

- IEC vil præsentere valgresultat i morgen (søndag, red.), siger talsmand Noor Mohammad Noor.

Optællingen af stemmerne ved valget har været plaget af forsinkelser, og flere gange har offentliggørelsen af valgresultatet måttet udsættes.

Indsættelsen af landets nye præsident skulle oprindeligt være sket allerede 2. august, men er blevet udskudt på grund af gensidige beskyldninger om valgsvindel fra de to præsidentkandidater, Abdullah Abdullah og Ashraf Ghani, der dystede i anden valgrunde i juni.

Begge kandidater har tidligere udråbt sig selv som vindere, og en omtælling overvåget af FN har været nødvendig.

Den seneste tid har de to rivaler dog drøftet et forslag fra FN om at dele magten i det krigshærgede land.

- De skal mødes kortvarigt igen i dag (lørdag, red.) for at nå frem til en endelig aftale, siger Mujib Rahman Rahimi, talsmand for Abdullah Abdullah, der går i rette med IEC's planer om at offentliggøre valgresultatet søndag.

- Det er ikke meningen, at IEC skal offentliggøre det endelige valgresultat, før den endelige aftale er på plads, siger han.

Den hidtidige præsident, Hamid Karzai, kan ifølge den afghanske forfatning ikke blive ved magten i en tredje embedsperiode. Karzai har i offentligheden holdt sig neutral i forbindelse med præsidentvalget, men begge kandidater har været ministre i hans regeringer.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip