Afghansk opiumhøst slår nye rekorder

Opiumhøsten i Afghanistan vil i år nå nye højder, lyder det fra FN onsdag.

Ifølge en undersøgelse som FNs kontor for Narkotika og Kriminalitet, UNODC, har lavet, er dyrkningen af opiumsvalmuer blevet udvidet til 224.000 hektarer i 2014, hvilket svarer til en stigning på syv procent i forhold til sidste år.

Undersøgelsen vil sikkert irritere hjælpeorganisationer og lande, der har bidraget med flere milliarder kroner på at udrydde opium, fordi det bidrager til korruption og ustabilitet i landet.

Tallene viser, at kampen mod stofferne har fejlet, siger UNODCs direktør for politisk analyse, Jean-Luc Lemahieu. Men han mener samtidig, at den nye regering kan få bugt med problemet.

- At ændre de økonomiske incitamenter, så illegalt økonomi ikke kan betale sig, er en helvedes opgave, men det er det, som den nye regering står for, siger han.

Præsident Ashraf Ghani blev indsat i slutningen af september efter flere måneders diskussion om, hvem der vandt præsidentvalget. Den politiske uenighed accelererede yderligere, da økonomien fik en nedtur, efter de udenlandske soldater begyndte at trække sig ud af landet.

- Den økonomiske- og politiske kriminalitet i Afghanistan er et af hans største problemer. Det gennemsyrer alt, hvad han vil opnå, siger Jean-Luc Lemahieu.

Når de sidste amerikanske soldater rejser hjem ved slutningen af året, vil Taliban fortsat have meget magt i landet, og de har allerede genindtaget områder, de tidligere har styret.

Mere end 80 procent af verdens ulovlige opium bliver produceret i Afghanistan, og overskuddet er med til at finansiere Taliban.

Jean-Luc Lemahieu forklarer, at den afghanske præsident har en omfattende plan for at takle problemet. Planen indholder blandt andet at skabe incitamenter for landmænd, så de dyrker andet end opium.

Ghani, der har skrevet en bog om, hvordan man hjælper ødelagte lande, har sagt, at nøglen til at udrydde opium er via arbejdspladser. Han har samtidig foreslået, at man kunne erstatte opiumhøsten med bomuld, hvis vesten skrottede told på afghansk tekstil.

Ifølge den amerikanske regering har USA siden 2001 brugt 7.6 milliarder dollar (42 milliarder kroner) på at bekæmpe opiumsdyrkningen i Afghanistan.

/ritzau/

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip