Afghanske klanledere nikker ja til sikkerhedsaftale

Skrevet af admin

|

24/11/2013

Dagens topnyheder

Afghanske klanledere har søndag godkendt en sikkerhedspagt med USA, som tillader amerikanske soldater i landet efter 2014. Men præsident Hamid Karzai stiller betingelser til USA.

Klanrådet, der kendes som loya jirga, vil have præsident Karzai til at underskrive aftalen inden nytår, men han siger nej, så længe der ikke er fred i landet.

- Hvis der ingen fred er, så vil denne aftale bringe ulykke, sagde han i sin tale til klanrådet, der afsluttede det fire dage lange møde.

- Fred er vores forhåndsbetingelse. Amerika skal bringe os fred, og så vil vi underskrive, lød det fra præsidenten.

Karzai uddybede ikke sit synspunkt. Men han har i de foregående uger sagt, at der først skal afholdes et frit og retfærdigt valg i Afghanistan, før en sikkerhedspagt kan underskrives.

Der er valg i Afghanistan i april.

USA har utvetydigt ladet forstå, at det ikke kan vente så længe. En aftale skal underskrives inden nytår, så USA får tid til at planlægge sin indsats, når de sidste internationale kampstyrker forlader landet i 2014.

Det synspunkt støttede det afghanske klanråd, der havde 2500 deltagere.

Det er uvist, hvilke konsekvenser Karzais blokering af aftalen får.

Den Nato-ledede styrke trækker i løbet af 2014 de sidste kampstyrker ud af Afghanistan, og sikkerhedsaftalen er et af de vigtige elementer, der skal træde i stedet.

Aftalen vil gøre det muligt for USA at beholde op mod 15.000 soldater i Afghanistan.

Også Nato planlægger en mission, som får til opgave at træne afghanske officerer.

En af de største hindringer for aftalen har været spørgsmålet om juridisk immunitet for de amerikanske soldater, der bliver tilbage.

Immunitetsspørgsmålet ødelagde en tilsvarende aftale i Irak.

Da USA forlod Irak i 2011, løb en lignende aftale ud i sandet, og landet oplever i øjeblikket den værste sekteriske vold siden krigen.

/ritzau/Reuters