Afghanske tolke får visum til Danmark

Fire afghanske tolke, der hjalp de danske styrker i Afghanistan, kan være på vej til at få asyl i Danmark.

Tre har fået visum, så de kan få deres asylansøgninger behandlet i Danmark, og yderligere to har fået tilbud om at blive indstillet til et visum.

Af dem overvejer den ene, om han vil tage imod det, mens den anden hellere vil have hjælp til at flytte til et andet sted i Afghanistan.

Det fremgår af en ny status fra Forsvarsministeriet.

Foreløbig har 88 mulige tolke og andre lokalt ansatte henvendt sig for at få deres sag behandlet efter Folketingets tolkeaftale, der så dagens lys i maj. Bag aftalen står regeringen, Venstre, De Konservative og Liberal Alliance.

Ifølge aftalen skal tolke og andre, som har hjulpet de danske styrker i Afghanistan, og hvis liv er truet som følge heraf, tilbydes beskyttelse.

Af de 88 henvendelser er de 21 foreløbig blevet behandlet. 13 har fået afslag på deres ansøgninger, mens otte har fået en eller anden form for tilbud. For de flestes vedkommende handler det om hjælp og økonomisk støtte til genbosættelse.

Nogle af dem, der nu er på vej til Danmark, er britisk ansatte tolke fra Labour Support Unit, der har arbejdet for de danske styrker i Helmand.

I denne gruppe venter man 28 sager, hvoraf de 14 nu er behandlet.

Denne gruppe har ifølge tolkepakken mulighed for at vælge mellem en lønpakke, en uddannelsespakke, genbosætning i Storbritannien eller et tilbud om at søge visum i Danmark for at få en asylsag behandlet.

Ud over de tre, der har fået visum, har en taget imod en lønpakke og en har ønsket at komme til Storbritannien.

Ni har fået afslag på at få deres sag behandlet i Danmark. De har nu mulighed for at vælge løn, uddannelse eller genbosætning i Storbritannien, skriver ministeriet.

/ritzau/

 

Dagens Gossip