Afhuggede hoveder på nettet: Dansk IS-kriger fængslet

En 26-årig mand fra københavnsområdet med tilknytning til den ekstremt voldelige militante gruppe Islamisk Stat er torsdag blevet varetægtsfængslet in absentia for at posere med afhuggede hoveder på billeder på Facebook.

- Efter Københavns Politis opfattelse har den sigtede ved at lægge disse billeder ud på sin åbne Facebook-profil offentligt udtrykkeligt billiget de terrorhandlinger, som Islamisk Stat har begået, siger advokaturchef Dorit Borgaard.

Dorit Borgaard oplyser til Ritzau, at den 26-årige mand er dansk statsborger.

Formålet med at kræve manden fængslet, uden at han selv er til stede, så han kan blive sat bag tremmer, er at få manden efterlyst internationalt. En sådan efterlysning har større tyngde, når en domstol har blåstemplet fængslingsgrundlaget.

Billederne blev offentliggjort på mandens Facebook-profil i juli. Siden har Københavns Politi efterforsket sagen i samarbejde med Politiets Efterretningstjeneste (PET).

Politiet vurderer, at der er grundlag for at sigte manden for overtrædelse af straffelovens paragraf 136 stk. 2, som blandt andet handler om offentligt at billige terror.

Billederne, hvor den 26-årige blandt andet er iført skrårem med teksten "Islamisk Stat i Irak og Levanten", er efter politiets opfattelse taget i byen Raqqa i Syrien. På billerne står manden foran nogle afhuggede hoveder.

Den 26-årige havde på sin Facebook-profil også lagt to billeder af IS-leder Abu Bakr Al- Baghdadi, hvor der blandt andet stod "Succesansigtet" og "Jeg ofrer mig for dig", oplyser Københavns Politi.

Dorrit Borgaard oplyser til Ritzau, at man i den juridiske behandling af sagen også har overvejet, om man kunne rejse sigtelse efter straffelovens terrorbestemmelser.

- Det har vi vurderet, at der ikke er grundlag for, fortæller advokaturchefen.

Strafferammen for paragraf 136, stk. 2 er bøde eller fængsel indtil to år. Til sammenligning er strafferammen for at propagandere for terror, som boghandleren Sam Mansour forleden blev dømt for, op til seks års fængsel.

/ritzau/

 

Dagens Gossip