Aflytning kan spille ind i tyske regeringsforhandlinger

Tysklands fungerende forsvarsminister, Thomas de Maizière, siger, at han forestiller sig, at skandalen omkring den påståede aflytning af forbundskansler Angela Merkels telefon kan komme til at spille en rolle under de igangværende regeringsforhandlinger.

- Det vil jeg ikke udelukke, siger den konservative CDU-politiker fra Merkels kristelige demokrater om forhandlingerne med socialdemokraterne om en stor koalition.

Udtalelsen blev fremsat i forbindelse med et møde i et udenrigspolitisk udvalg i Berlin. Det er uklart, i hvilket omfang mødet handlede om den amerikanske efterretningstjeneste NSA og den påståede aflytning af Merkels mobiltelefon.

De Maizière leder udvalget for udenrigspolitik, forsvarspolitik og udviklingshjælp sammen med SPD's gruppeleder i Forbundsdagen, Frank-Walter Steinmeier.

Under forhandlingerne lægger SPD stor vægt på, at der kommer mere kontrol med våbeneksporten. De Maizière sige, at han ikke ønsker at udtale sig om forhandlingerne i detaljer.

- Jeg anser det ikke for klogt at markere sine forhandlingspositioner offentligt. Det fører til dårligere resultater ved forhandlingsbordet, siger han.

Merkel sidder som vinder af forbundsdagsvalget i september ved bordenden under forhandlingerne, der ikke ventes at munde ud i en regering før om et stykke tid. Det ventes dog, at koalitionsregeringen er på plads inden jul.

Der skal etableres en række arbejdsgrupper, som skal finde kompromisløsninger inden for en lang række områder, hvor parterne ser forskelligt på tingene. Det gælder blandt andet økonomi, energipolitik og også europolitikken.

Bliver problemerne så store, at styregruppen ikke kan knuse dem, kan particheferne hidkaldes, nemlig Angela Merkel, Horst Seehofer fra CSU og Sigmar Gabriel fra socialdemokratiet (SPD).

/ritzau/dpa

 

Dagens Gossip