Afrika-ekspert: Mandela var en levende legende

Det er få forundt at blive en levende legende med martyrglorie som Nelson Mandela, der i maj 1994 blev valgt som Sydafrikas første sorte præsident efter 27 års fængsel på fangeøen Robben Island ved Capetown.

Sådan siger Holger Bernt Hansen, som er professor emeritus ved Center for Afrikastudier på Københavns Universitet.

- Han havde sine frihedsidéer, som han udtrykte, da han i 1964 kom i fængsel. Budskabet har slået igennem i Sydafrika og i hele verden. Han er en meget stærk og varm person.

- Det strålede ud af ham, at han var et altid smilende, venligt, imødekommende menneske. Ikke selvhævdende og pralende, men en utrolig beskeden mand, siger Holger Bernt Hansen i forbindelse med Nelson Mandelas død.

Omkring årtusindskiftet mødte han Nelson Mandela, som besøgte København for at takke for dansk hjælp i kampen mod apartheidstyret.

- Mandela fortalte: Nu er jeg gået af som præsident. Jeg er også lige blevet gift, så hvad har jeg andet at gøre end at stille mig op i vejsiden med et skilt, hvor der står "Jeg behøver jeres hjælp - Nygift, arbejdsløs", fortæller Holger Bernt Hansen.

Nelson Mandela stod som leder af partiet ANC fadder til og var garant for den ny nation i Sydafrika, som blev døbt "Regnbuenationen", forklarer han.

- Alle skulle være her uanset race. Man skulle holde sammen. Selv om de hvide havde kørt apartheid, skulle man have tolerance og forsoning. Dette er vel hans væsentligste betydning, at man ikke skulle have de store opgør, siger Holger Bernt Hansen.

Det er utroligt at Mandela blev så gammel efter 27 år på Robben Island og hårdt tvangsarbejde med at grave kalk, så hans syn tog skade af det stærke solskin, siger han.

- Han beholdt hele livet sine idéer om frihed og tolerance fra sin tale i 1964, da han blev idømt fængsel, siger Holger Bernt Hansen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip