Aftale om EU-afstemning nærmer sig: Møde tirsdag morgen

Tirsdag kan de sidste brikker falde på plads i den ændring af det danske retsforbehold, som de EU-positive partier vil sende til folkeafstemning.

Ritzau erfarer fra kilder tæt på forhandlingerne, at parterne, som foruden regeringspartierne tæller SF, Konservative og Venstre, mødes tirsdag klokken 8 i Statsministeriet til det, der kan blive de sidste forhandlinger om forbeholdet.

Partierne meddelte i december, at de ville gå sammen om en folkeafstemning, hvor danskerne efter det kommende folketingsvalg og senest i første kvartal 2016 skal bestemme, om man vil erstatte det nuværende retsforbehold med en såkaldt tilvalgsordning.

Det er indholdet af denne ordning, som partierne siden har forhandlet om.

Det nuværende forbehold betyder, at Danmark står uden for rundt regnet 50 EU-retsakter.

Men justitsminister Mette Frederiksen (S) har afvist, at det kan komme på tale at tiltræde omkring 20 af disse, som blandt andet vedrører asyl- og udlændingepolitik.

- Asylpolitikken skal også fremover være et dansk anliggende. Det har vi givet hinanden håndslag på, sagde hun efter et forhandlingsmøde onsdag 11. marts.

Dermed står politikerne tilbage med 31 akter, som skal dømmes inde eller ude af afstemningspakken, og to forskellige kilder tæt på forhandlingerne oplyser til Ritzau, at der fortsat mangler enighed om fire-fem akter.

Kilderne vurderer dog, at der er en god mulighed for, at forhandlingerne når i mål tirsdag.

Efter det seneste møde var der da også positive toner fra deltagerne.

- Det går stille og roligt fremad, og selvfølgelig får vi en aftale. Men det er kompliceret stof, som vi alle sammen skal stå kollektivt på mål for, sagde Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip