Aktivister får fængselsdomme for protester mod Putin

En domstol i Moskva har mandag idømt tre aktivister op til tre og et halvt års fængsel ved afslutningen på en to år lang opsigtvækkende retssag om sammenstød med politistyrker under en demonstration vendt mod Vladimir Putin, da denne besluttede at gøre comeback som præsident.

Sammenstødene i maj 2012 ved indgangen til Kreml, hvor i alt 13 har været fængslet, markerede afslutningen på to måneder lange protestaktioner mod Putin efter et kontroversielt præsidentvalg i marts samme år.

Her blev Putin valgt i første valgrunde efter at have besluttet at vende tilbage til præsidentposten, som dengang var besat af Dmitrij Medvedev, hans nuværende premierminister.

Ved atter at bytte embede med Medvedev kunne den russiske leder fortsætte sin dominans i Rusland i mindst seks år mere.

Protesterne spredte sig i en kortere periode til andre russiske storbyer og var den første åbne udfordring af Putins magt, efter at denne blev gjort til Boris Jeltsins efterfølger i 1999.

Et synligt rystet Kreml beskyldte USA for at have planlagt demonstrationerne mod Putin. Den russiske leder iværksatte derefter en massiv kampagne mod oppositionen, som ifølge kritikere har bragt Rusland tættere på det gamle sovjetiske et-parti system.

Distriktsdomstolen i Moskva idømte mandag Aleksej Gaskarov og Aleksander Margolin tre og et halvt års fængsel for at have deltaget i urolighederne og "for at have anvendt vold mod en repræsentant for myndighederne."

Oppositionspolitikeren Ilja Gusjin fik en dom på to og et halvt års fængsel, mens Natalija Susina fik en betinget dom for samme lovovertrædelse.

Tre personer, der stod uden for retsbygningen med et banner med påskriften "Rusland er ikke et fængsel," blev fragtet væk i en af politiets biler.

De dømtes forsvarer, Sergej Pantjenko, siger til nyhedsbureauet RIA Novosti, at han vil appellere dommene.

Fire af de 13 tiltalte blev frigivet under en amnesti op til vinter-OL i Sotji. Amnesty International kalder hele retssagen politisk.

/ritzau/Reuters