Alderen trykker i de syddanske kommuner

Gruppen af ældre over 65 år stiger med 45 pct., mens antallet af personer i den erhvervsaktive alder falder. Dermed er aldersudviklingen en af de største udfordringer, viser nye nøgletal fra Region Syddanmark. Mens antallet af ældre over 65 år stiger med næsten 100.000 personer og kommer til at udgøre en fjerdedel af alle syddanskere, vil antallet af personer i den erhvervsaktive alder nemlig falde med otte pct. i samme periode. Det viser den nye udgivelse KONTUR 2012, hvor Region Syddanmark går tæt de syddanske kommuner og præsenterer en række nøgletal.

Den største udfordring
Aldersudviklingen er den udfordring, som tegner sig tydeligst. Og den ændrede befolkningssammensætning udfordrer allerede nu de syddanske kommuner, og vil i de kommende år føre til ændringer i borgernes efterspørgsel efter kommunale ydelser og tilbud. Især på ældre- og sundhedsområdet forventes et øget udgiftspres.

- Tallene bekræfter, at vi har en udfordring i forhold til fremtidens vækst og udvikling i Syddanmark. Det kræver hårdt arbejde at vende udviklingen, og derfor er jeg glad for, at vi i regionen har søsat en række initiativer, der skal få flere til at bosætte sig her. Vi arbejder bl.a. på at skabe nyt liv i byerne og sikre job til studerende og ægtefæller, siger Lasse Krull (K), formand for Udvalget for Regional Udviklingsplan.

Ikke samme udfordring i hele Syddanmark
At færre skal forsørge flere er almindeligt kendt, men KONTUR 2012 kaster også lys over, at udfordringen ikke er ens i de syddanske kommuner. Mens alle kommuner får flere ældre borgere, er der mærkbare forskelle på udviklingen i gruppen af børn, unge og erhvervsaktive.

I Odense Kommune vokser antallet af personer mellem 0 og 24 år med fire pct., men gruppen af erhvervsaktive vil være uændret om 20 år.
Til sammenligning falder antallet af børn, unge og erhvervsaktive med henholdsvis 11 og 10 pct. i Varde Kommune i samme periode. Det svarer til, at kommunen sammenlagt ”mister” knap 4.300 borgere i disse aldersgrupper.
 

Top partnere


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip