Alternativet vil beskatte boligejere og brug af ressourcer

admin

424 uger siden

|

28/05/2016

Dagens topnyheder

Skatten på arbejde skal ned. Til gengæld skal boligejere, personer med store formuer og personer og virksomheder, der bruger mange ressourcer, betale mere i skat.

Sådan lyder de overordnede retningslinjer i Alternativets kommende skatteudspil. Et udspil, som partiet venter at præsentere efter sommerferien som del af en samlet økonomisk plan.

Det siger Alternativets politiske leder, Uffe Elbæk, på Alternativets årsmøde i Odense onsdag.

- Vi ønsker en fuldstændig omlægning af skattesystemet, som vi kender det i dag. Vi ønsker skat på forbrug af ressourcer. Der skal være skat på finansielle transaktioner. Vi vil kigge på beskatning af fast ejendom ved salg.

- På en lang række områder ønsker vi et helt andet skattesystem. Og så skal skatten på arbejde til gengæld ned, siger Uffe Elbæk.

Alternativets partileder mener, at skattestoppet har gjort det meget vanskeligt for politikerne på Christiansborg at tænke nyt:

- Det bliver vi nødt til at gøre op med og i stedet se på vores nabolande, som alle har en anden beskatning, når det gælder værdistigninger på fast ejendom.

- Det er bare vigtigt at sige, at man aldrig skal gå ind og lave radikale ændringer. Det er noget, der skal tage tid. De folk, som har sat sig i lejligheder og huse, skal vide, hvilket grundlag, de har sat sig i husene på.

- Så når vi går ud med et gennemarbejdet bud på en ændring af skattesystemet, så vil vi lægge vægt på, at der er så få som muligt, der kommer i klemme, siger Uffe Elbæk.

Spørgsmål: Du siger, at I vil beskatte brug af ressourcer, hvilke ressourcer tænker du på?

- Det er alle former for forbrug af ressourcer. Vi vil gerne gøre det let at gøre det rigtige. Det vil sige, at det sunde skal være billigt, og det, der absolut ikke er sundt, det skal være dyrt, siger Uffe Elbæk.

Skatteudspillet er en del af Alternativets arbejde med en "helt ny økonomisk model" som modsvar på det, Uffe Elbæk betegner som den neoliberale økonomi, der "især bor i Finansministeriet og dominerer det hele i dag".

Det arbejde er Alternativets finansordfører, Josephine Fock, ankermand på. Hun vil ikke sætte dato på, hvornår planen præsenteres, men målet er, at det bliver "kort efter sommerferien".

Og det bliver et selvstændigt mål i planen, at den ikke kun skal lægge vægt på den økonomiske bundlinje.

- Vi vil gerne komme med et papir, som forklarer, hvorfor vi tænker økonomien helt anderledes. Det er skatteudspillet en vigtig del af, siger Josephine Fock og tilføjer:

- Vi skal se på alle tre bundlinjer. Der skal selvfølgelig være sorte tal på den økonomiske bundlinje. Men de sorte tal skal bruges til, at der er sunde tal på den grønne bundlinje, altså miljøet, og den sociale bundlinje.

/ritzau/