Ambassadør: Israelere krydser fingre for våbenhvile

Flere gange siden den væbnede konflikt mellem Israel og Hamas-bevægelsen brød ud 8. juli, har parterne indgået en våbenhvile. Både den ene og anden side af konflikten har været med til at afbryde våbenhvilerne.

På gaderne i Israel håber befolkningen, hver gang en ny våbenhvile er indgået, at roen atter genoprettes. Det siger Danmarks ambassadør i Israel, Jesper Vahr.

- Fredag kunne jeg godt mærke, der var den der stemning af: "Åh ja, lad os nu håbe og krydse fingre for at våbenhvilen holder de næste tre døgn, og hvilen så bliver forlænget."

- Efterfølgende kunne jeg så mærke en recession og skuffelse over, at det så ikke blev tilfældet og en bekymring for, hvad næste skridt kan gå hen og blive, siger ambassadøren til Ritzau.

Israel og Hamas var enige om en 72 timer lang humanitær våbenhvile gældende fra klokken 8.00 fredag morgen. Efter få timer blev våbenhvilen afbrudt, og endnu en blodig i dag i Gaza var en realitet med over 60 dræbte ifølge sundhedsministeriet i Gaza.

Hver gang en våbenhvile bliver afbrudt, svinder lidt af håbet for en fredelig løsning. Det er i hvert fald den vurdering, som Jesper Vahr giver efter at have fulgt de politiske diskussioner i landet.

- Regeringen i Israel er forenet i ønsket om at håndtere de her trusler, men der er forskellige syn på, hvordan man gør det. Der er også en fløj, der mener, man skal slå hårdere til, end man har gjort hidtil.

- Det er klart, når våbenhviler bliver indgået og siden bliver brudt, så bliver det også sværere for den fløj, som vil løse problemerne via en våbenhvile at opretholde den position på længere sigt. Det er det virkelig bekymrende i den her situation, siger den danske ambassadør.

Han vurderer dog, at der er stor opbakning i befolkningen til regeringens foreløbige håndtering af konflikten.

/ritzau/

 

Dagens Gossip