Amerikaner udfører selvmordsangreb i Syrien

Skrevet af admin

30/05/2014

Dagens topnyheder

USA's udenrigsministerium bekræfter forlydender om, at en amerikansk statsborger har udført et selvmordsangreb i Syrien.

Bombemanden kaldte sig Abu Hurayra al-Amriki, og han udførte et af fire selvmordsangreb den 25. maj i Syriens Idlib-provins på vegne af gruppen Jabhat al-Nusra.

Det er en af terrorbevægelsen al-Qaedas allierede, som kæmper for at afsætte det syriske styre under præsident Bashar al-Assad.

Udenrigsministeriets talskvinde Jen Psaki uddyber ikke signalementet på den mistænkte, der ifølge avisen New York Times er mand, i 20'erne, fra Florida og af mellemøstlig afstamning.

- Jeg kan bekræfte, at denne person var amerikansk statsborger og var involveret i et selvmordsbombeangreb i Syrien, siger Jen Paski på et pressemøde.

Flere vestlige lande er bekymret for, at de, der vender hjem fra konflikten, er blevet trænet i militære færdigheder, som kan anvendes til at gennemføre et terrorangreb i hjemlandet efter udsendelse.

Det gælder også i Danmark, hvor Politiets Efterretningstjeneste (PET) frygter, at de såkaldte Syrienkrigere desuden kan udnytte deres status til at rekruttere nye medlemmer til de militante islamistiske grupper og nye krigere til konflikten i Syrien.

Ifølge rapporter fra PET og efterretningstjenestens Center for Terroranalyse foregår rekrutteringen af de danske unge i moskeer og på de sociale medier og ofte, men ikke altid, blandt unge fra socialt belastede miljøer.

De udrejste fra Danmark er altovervejende sunnimuslimske mænd i alderen 16-25 år.

De væsentlige militante islamistiske grupper er ovennævnte Jabhat al-Nusra (Nusra-fronten) og Den Islamiske Stat i Irak og Levanten (Isil).

/ritzau/Reuters