Amerikansk stat gennemfører henrettelse med giftsprøjte

Den 43-årige Michael Worthington blev natten til onsdag dansk tid henrettet med en giftsprøjte i den amerikanske delstat Missouri, skriver Reuters.

Der er tale om den første henrettelse med gift i USA, siden eksekveringen af en dødsdom i Arizona gik galt for to uger siden, da det tog mere end halvanden time, før den dødsdømte Joseph Wood udåndede.

Det var tredje gang i år, at en henrettelse med gift i USA tog længere tid end planlagt.

Men henrettelsen af Michael Worthington gik efter planen. Han døde 10 minutter efter, at han fik en overdosis af sovemidlet pentobarbitol. Han har siddet i fængsel siden 1995, hvor han blev dømt for voldtægt og drab på en universitetsstuderende i St. Louis.

USA's højesteret afviste tirsdag to anmodninger fra Worthingtons advokater om at udsætte henrettelsen. De ønskede større sikkerhed om, hvad der skete under henrettelsen i Arizona.

Myndighederne i Missouri har hele tiden sagt, at der ikke var nogen grund til at udsætte henrettelsen, fordi staten ikke anvender den kombination af præparater, der blev brugt i Arizona, men pentobarbitol.

Den danske medicinalvirksomhed Lundbeck har eneforhandling af stoffet i USA. I 2011 protesterede de til de amerikanske myndigheder over anvendelsen af dets medicin ved henrettelser. Lundbeck meddelte fængselsvæsnet, at det var stærkt imod, at dets produkt blev brugt til henrettelser.

Pentobarbitol er en sovemedicin, der kan bringe patienter i koma under operationer, så hjerneskader undgås, hvis blodtilførslen afbrydes. Flere stater havde besluttet at skifte til pentobarbitol på grund af mangel på sodium thiopental, som tidligere er blevet brugt.

32 ud af de 50 delstater i USA har dødsstraf som en mulighed. Hver stat har sine egne love, når det gælder praktisering af dødsstraf.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip