Amerikansk vrede efter luftkrig med kinesisk kampfly

Skrevet af admin

22/08/2014

Dagens topnyheder

Et kinesisk kampfly fik fredag pulsen op i det amerikanske forsvarsministerium Pentagon, efter et par provokerende manøvrer i Det Sydkinesiske Hav.

Det kinesiske fly foretog flere farlige manøvrer i luften helt tæt på et amerikansk fly. På et tidspunkt var der blot seks meter imellem de to flys vinger.

Ministeriets talsmand Admiral John Kirby fortæller ophidset, at piloten i det kinesiske kampfly opførte sig "temmelig aggressivt og meget uprofessionelt".

Episoden fandt sted tirsdag i internationalt luftrum 220 kilometer øst for Hainan-øerne, oplyser Pentagon.

- Det kinesiske jetfly passerede også næsen af P-8 (det amerikanske fly) i en 90 graders vinkel med undersiden ind mod P-8, formentligt - tror vi - for at vise dets våben, skriver CNN.

- Derefter fløj det direkte under og langs P-8, så deres vinger var blot 20 fod (6 meter) fra hinanden, og det udførte derefter et rul over P-8 med en afstand på 45 fod (14 meter).

USA har rettet diplomatisk henvendelse til Kina efter episoden.

- Vi har udtrykt vores meget stærke bekymring over for kineserne gennem diplomatiske kanaler, siger Kirby.

I 2001 kolliderede et kinesisk kampfly med et amerikansk spionfly i luftrummet over Hainan.

Den kinesiske pilot døde, og episoden tvang det amerikanske fly til at foretage en nødlanding på Hainan.

I første omgang blev besætningen på flyet tilbageholdt af Kina.

Det Sydkinesiske Hav har været scene for uløste politiske spændinger mellem Kina, som de seneste år har gjort krav på en større kinesisk luftzone, og flere andre nationer i regionen, blandt dem Japan.

/ritzau/