Amerikanske elitesoldater uddanner ukrainere

Amerikanske faldskærmssoldater er begyndt at træne og uddanne soldater i Ukraine, selv om Rusland protesterer og siger, at det kan undergrave den indgåede våbenhvile

I alt 900 soldater fra den ukrainske nationalgarde skal uddannes af de amerikanske elitesoldater.

Den ukrainske præsident, Petro Porosjenko, der mandag deltog i en åbningsceremoni for uddannelsesoperationen, har fra USA også fået løfter om, at Washington vil støtte styret i Kijev med op mod 120 millioner kroner til humanitær bistand.

Porosjenko førte drøftelser om krisen i det østlige Ukraine med den amerikanske vicepræsident Joe Biden mandag. Under drøftelserne roste Biden Ukraine for at have åbnet et antikorruptionskontor.

En oberst i den amerikanske hær, Steve Warren, der er talsmand for Pentagon, siger, at 300 faldskærmssoldater er begyndt at uddanne og træne omkring 300 ukrainere på Det Internationale Center for Fredsbevaring og Sikkerhed i Javoriv i det vestlige Ukraine nær grænsen til Polen.

Det er planen, at der i alt skal uddannes omkring 900 mand over tre runder af et halvt år.

Warren afviser Ruslands klager om, at træningen kan destabilisere situationen i Ukraine.

- Jeg vil sige, at det er Rusland, som destabiliserer Ukraine. Det er russerne, som fortsætter med at levere dødbringende våben. De fortsætter med at sende russiske soldater og kampstyrker ind i Ukraine, siger han.

USA siger, at det har udskudt træningsmissionen i Ukraine i flere uger for at undgå øgede spændinger i det østlige Ukraine, hvor en våbenhvile holder - omend der næsten dagligt er rapporter om vold og krænkelser af indgåede aftaler.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip