Amnesty: Eritrea-rapport må ikke bruges i asylsager

Skrevet af admin

|

08/12/2014

Dagens topnyheder

Udlændingestyrelsen skal se bort fra den omstridte Eritrea-rapport, når man nu genoptager behandlingen af omkring 1300 eritreiske asylsøgeres sager.

Sådan lyder det fra Amnesty International i Danmark i kølvandet på Udlændingestyrelsens fact finding-mission til Eritrea, der har fået hård kritik for sine konklusioner om forholdene i det østafrikanske land.

- Vi står i en situation, hvor ministeren har bedt om en redegørelse for forløbet, hvor Ombudsmanden overvejer at gå ind i sagen, og hvor Folketinget kræver undersøgelse af Justitsministeriet, siger juridisk konsulent i Amnesty Claus Juul og fortsætter:

- Så er der rejst for stor tvivl om rapportens lødighed og hele forløbet omkring den, og det vil være svært for styrelsens jurister at sidde med rapporten i hånden og vurdere, hvilken status den skal have.

De omkring 1300 sager har været sat i bero, siden fact finding-missionen blev sat i værk i august. Undersøgelsen havde baggrund i, at antallet af asylsøgere fra Eritrea pludselig er steget voldsomt - fra 98 sidste år til 2200 i år.

Men rapporten kom i strid modvind, efter at en af Udlændingestyrelsens kilder, professor Gaim Kibreab, offentligt tog afstand fra konklusionerne og sagde, at han følte sig misbrugt af de danske myndigheder.

Ifølge praksis vil det tage 50-60 dage at behandle asylsagerne, og Amnesty mener ikke, at sagerne behøver at stilles yderligere i bero.

- Man kan godt begynde at behandle sagerne nu, men vi mener ikke, at man kan inddrage rapporten i sagsbehandlingen, som det ser ud, siger juridisk konsulent Claus Juul.

Også Dansk Flygtningehjælp er imod, at rapporten bliver anvendt. Generalsekretær Andreas Kamm skriver på Twitter, at "Udlændingestyrelsen bør trække rapporten tilbage".

/ritzau/