Amnesty: Russisk fængsel er meget barsk for aktivister

18/10/2013 18:25

admin

Nyheder

Mest læste i dag

Menneskerettighedsorganisationen Amnesty International finder det dybt bekymrende, at Greenpeace-aktivister - heriblandt danske Anne Mie Roer Jensen - fortsat skal sidde bag tremmer i et fængsel i Murmansk.

Fredag afviste en russisk domstol at løslade aktivisterne mod kaution.

- Det er dybt bekymrende, at aktivisterne ikke er blevet løsladt mod kaution.

- Forholdene i de russiske fængsler er generelt meget barske. De indsatte har helt basalt ikke nogle rettigheder. Vi hører om at fængslerne har dårlig hygiejne, dårlige madforhold og manglende adgang til medicin og læger, hvis man har brug for det.

Det siger Trine Christensen, vicegeneralsekretær i Amnesty, til Ritzau.

Amnesty har deres oplysninger fra en række russiske advokater og organisationer, som de samarbejder med.

30 aktivister fra Greenpeace blev anholdt efter en aktion den 19. september i Det Arktiske Hav, hvor klimaorganisationen forsøgte at klatre om bord på Gazproms olieplatform for at protestere mod selskabets olieboringer i Arktis.

Aktivisternes skib Arctic Sunrise blev efterfølgende bordet og opbragt af russiske sikkerhedsstyrker, og alle om bord blev sigtet for pirateri, hvilket kan give op til 15 års fængsel.

Amnesty appellerer samtidig til, at den danske regering tager afstand fra de russiske anklager om pirateri mod Greenpeace-aktivisterne.

- Villy Søvndal har været ude og sige, at vi bruger det stille diplomati. Det er svært for os at vide, hvad der foregår i de samtaler, men vi så gerne, at Danmark sammen med Holland åbent gik ud og kritiserede brugen af den her pirateri-tiltale.

- Den er så absurd, og den kan medføre en urimelig hård straf, der ligger helt uden for det acceptable, siger Trine Christensen.

Hun vil dog gerne rose udenrigsministeriet for at bistå med konsulær hjælp, lige siden Arctic Sunrise lagde til land i Murmansk.

Aktivisterne, heriblandt Anne Mie Roer Jensen, er foreløbigt varetægtsfængslet i 60 dage.

/ritzau/