Amnesty: Udvikling i antal dødsdømte er alarmerende

Selv om kalenderåret hedder 2015, er der stadig steder i verden, hvor personer bliver dømt til døden. Og endda i et stigende omfang.

Det er en alarmerende udvikling, mener Trine Christensen, vicegeneralsekretær i den danske afdeling af organisationen Amnesty International.

I organisationens årlige rapport om dødsstraf fremgår det, at der sidste år blev benyttet dødsstraf mindst 2466 gange i 55 forskellige lande. Det er en kraftig stigning i forhold til organisationens opgørelse for 2013.

- Det er virkelig bekymrende, fordi det kan risikere at få betydning for den ellers positive udvikling i antallet af henrettelser, siger Trine Christensen.

Hun refererer til, at der ifølge opgørelsen er færre, som rent faktisk bliver henrettet. 607 mennesker blev henrettet i 2014. Året før blev 778 henrettelser udført.

- Det, at der er færre, der bliver henrettet, er en del af en positiv tendens, vi har set igennem mange år. Den går simpelthen 20 år tilbage.

- I 1995 var der 42 lande, som aktivt brugte dødsstraf. Men sidste år var der kun 22 lande, forklarer Trine Christensen.

Alt i alt skaber det dog bekymring hos vicegeneralsekretæren, at der i løbet af 2014 har været en stigning i antallet af dem, som bliver dømt til døden.

- Derfor kalder vi det alarmerende, råber jagt i gevær og beder landene og det internationale samfund om at lægge et maksimalt pres på især Egypten og Nigeria, hvor mange af disse domme er faldet, siger Trine Christensen.

I Nigeria steg antallet af dødsstraffe fra 141 i 2013 til 659 sidste år. Blandt dem var 70 soldater, som blev dømt til døden for mytteri i forbindelse med statens væbnede konflikt med den militante islamistiske gruppe Boko Haram.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip