Analyse: Dongs vindsatsning blæser børsværdien op

admin

424 uger siden

|

24/05/2016

Dagens topnyheder

Ejerne af energiselskabet Dong kan se frem til at tjene milliarder på selskabets forestående børsnotering.

Dongs forretningsmæssige fokus på vindkraft betyder, at selskabet kan blive værdisat helt op til 120 milliarder kroner ved en børsintroduktion.

Det viser en rapport fra investeringsbanken ABG Sundal Collier, som Berlingske har fået fingre i. ABG er blandt de ni banker, som skal stå for salget af Dong-aktier.

Senere denne uge ventes børsprospektet fra Dong at blive offentliggjort. Her vil mulige investorer få mulighed for at tage bestik af potentialet i selskabet.

Ifølge analysen fra ABG Sundal Collier er Dongs massive satsning på havvindmølleparker den store værdiskaber.

Vindforretningen repræsenterer 73 procent af værdien i selskabet eller mellem 65 og 82 milliarder kroner i det prisspænd på 90 til 120 milliarder kroner, som banken har regnet sig frem til.

Dongs oprindelige forretningsområde, olie og gas, skønnes derimod kun at være 16 til 20 milliarder kroner værd.

Analysen sætter ifølge Berlingske værdien af Dong nogenlunde til samme niveau, som også Danske Bank og Nordea er kommet frem til.

De høje estimater kan sammenlignes med, at da Goldman Sachs sammen med ATP og PFA i 2014 kom ind som aktionærer i Dong, blev selskabet værdisat til 44 milliarder kroner. Siden har Dong lavet store frasalg og barberet sin gæld ned.

Især salget af aktier til amerikanske Goldman Sachs skabte politisk røre og førte til, at SF i protest valgte at forlade den daværende regering.

Hvis børsværdien af Dong når op på de 120 milliarder kroner, som er ABG Sundal Colliers mest aggressive skøn, vil Goldman Sachs' aktier være over 21 milliarder kroner værd, konstaterer Berlingske.

Goldman Sachs betalte i 2014 otte milliarder kroner for at overtage 18 procent af aktierne i Dong og står dermed til en gevinst på omkring 13 milliarder kroner.

/ritzau/