Anklager: Betjente tog fejlagtigt penge fra hjemløse

01/10/2015 10:15

admin

Nyheder

Mest læste i dag

En gruppe hjemløse flaskesamlere vidste angiveligt ikke, at de gjorde noget forkert, da de i august sidste år søgte ly i en københavnsk skolegård for et voldsomt regnvejr.

Det erkender advokaturchef Helle Just Krag fra Københavns Politi, der ellers har rejst tiltale mod ni af mændene for ulovlig indtrængen.

- Jeg mener ikke, at jeg kan løfte bevisbyrden om, at de har haft forsæt til at overtræde straffeloven, siger hun til Ritzau.

På den baggrund vil hun torsdag formiddag bede Københavns Byret om at frifinde de tiltalte. Samtidig skal mændene have de penge tilbage, som politiet har taget fra dem.

- Efter min mening kan man ikke forlange af de mennesker, at de ved, om man må opholde sig det ene eller det andet sted i en skolegård, siger anklageren.

At sagen ender her lå på ingen måde i kortene, da en gruppe betjente i august sidste år mødte op ved Nørrebro Park Skole og fandt gruppen af hjemløse under et halvtag.

For betjentene var sagen klar. Mændene blev anholdt og taget med på stationen, hvor de efter flere timer i en celle blev frataget 750 kroner hver som betaling for deres påståede forbrydelse.

Efterfølgende rejste den uafhængige organisation Gadejuristen tvivl om, hvorvidt mændene overhovedet forstod, at de med bøden havde erkendt sig skyldige. Og at en straffesag mod dem dermed var ved at blive endegyldigt lukket.

Statsadvokaten i København, der fører tilsyn med politiet, var enig i kritikken. Derfor bad man politiet om at lade retten vurdere, om de hjemløses ophold i skolegården var ulovligt.

Det første retsmøde i sagen fandt sted 14. september, og det var her, Helle Just Krag nåede frem til erkendelsen af, at hun havde en dårlig sag.

- Indretningen af skolegården gør det svært at definere, om det er et frit tilgængeligt sted. Når man kommer der som udenlandsk hjemløs og ikke kan læse dansk, så er det svært at tyde, om man må være der eller ej, siger anklageren.

Derfor burde betjentene da også stilfærdigt have bedt gruppen af hjemløse om at forlade stedet frem for at skride til anholdelse.

- Man skal gå ud og forklare dem, at de ikke må være der. Via tolke skal de have det at vide på et sprog, de forstår. Hvis de så opholder sig der igen, vil der være tale om en bevidst handling, der kan straffes, siger Helle Just Krag.

/ritzau/