Anklager: Hackerangreb er det alvorligste hidtil

Aldrig tidligere er offentlige it-systemer blevet udsat for så groft et angreb, som det der i 2012 ramte virksomheden CSC, der blandt andet lagde maskiner til politiets registre.

Det fortæller vicestatsadvokat Anders Riisager tirsdag ved Retten på Frederiksberg, hvor sagen efter nogle startvanskeligheder er kommet i gang tirsdag eftermiddag.

Den hackerdømte svensker Gottfrid Svartholm Warg og en 21-årig dansker er tiltalt i sagen. De nægter sig begge skyldige.

- Sagen drejer sig efter anklagemyndighedens opfattelse om det hidtil mest alvorlige angreb på offentlige registre, siger Anders Riisager.

De hackerangreb, som CSC er blevet udsat for, har blandt andet været rettet mod kriminalregistret, som indeholder oplysninger om alle tidligere domme mod personer i Danmark.

Derudover har hackerne haft adgang til oplysninger om igangværende politiefterforskninger, oplyser Anders Riisager, og så har CPR-registret også været udsat for et angreb.

- CPR-registret er blevet hacket. Det betyder, at samtlige cpr-numre er blevet stjålet, og dermed er samtlige danskere i princippet berørt, siger Anders Riisager.

Umiddelbart tyder intet på, at hackerne har ændret i de registre, som de har angrebet.

- Man kan ikke udelukke, at min straffeattest er blevet ændret, så der står, at jeg er straffet for drab for to år siden. Intet tyder på det, men man kan ikke udelukke det, siger Anders Riisager.

I sagen er både anklagemyndighed og forsvarsadvokater enige om, at angrebene er foregået via Wargs computer i Phnom Penh, Cambodja. Warg hævder dog, at hans computer har været fjernstyret, og at ukendte gerningsmænd har været på spil.

Først efter et større juridisk slagsmål kom sagen i gang. Advokat Michael Juul Eriksen protesterede mod en række plancher, som anklagemyndigheden ville fremlægge under sin indledende gennemgang af sagen.

Efter tre udsættelser tirsdag formiddag er parterne dog nået til enighed, og sagen, som vil løbe over to måneder, er nu i gang.

/ritzau/

 

Dagens Gossip