Anklager kræver otte års fængsel til røvere

Et groft røveri mod Kongsted Sparekasse i januar 2012 bør udløse en straf på helt op til otte års fængsel. Det mener anklager Anne Marie Fink fra Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi.

Tre mænd er tirsdag formiddag blevet kendt skyldige i sagen, som bliver behandlet ved Retten i Næstved.

Ved røveriet blev fem bankansatte holdt fanget i knap halvanden time, mens røverne tømte banken for 8,5 millioner kroner. En kunde kom ind i banken under røveriet og blev også tilbageholdt.

- Det er min opfattelse, at vi ligger på et niveau mellem syv og otte år, siger anklager Anne Marie Fink omkring den straf, som retten skal fastsætte senere tirsdag.

Hun mener, at flere forhold taler for, at straffen skal skærpes betydeligt i forhold til de fire års fængsel, der ifølge en dom fra Højesteret er udgangspunktet for bankrøveri begået med skarpladt skydevåben.

- Der er tale om et stort beløb, og så har personalet været ude for en usædvanlig hård behandling, siger Anne Marie Fink, der mener, at retten derudover skal lægge vægt på flere forhold.

- Der er tale om en høj grad af planlægning, og der er foretaget afbrænding af gerningsbilen. Og så er der tale om personer, der tidligere er straffet, siger hun.

Når retten skal fastsætte straffen for de tre, så skal en række andre sager også inddrages. Det drejer sig om forbrydelser, som de tre hver især har begået og er dømt for, i tiden efter sparekasserøveriet. Det kræver straffeloven.

En af de tiltalte - en 33-årig mand - er sammenlagt idømt over syv års fængsel i sådanne sager. Nu er det altså op til retten at udmåle en samlet straf for det hele.

Det betyder reelt, at de tiltalte kommer til at slippe billigere, end hvis de enkelte forhold var blevet pådømt hver for sig. For retten vil typisk give en form for rabat, når flere sager bedømmes samlet.

Sagens forsvarsadvokater mener, at anklagerens strafkrav på syv-otte år er for meget. De mener, at straffen bør ligge mellem tre et halvt og fem års fængsel.

/ritzau/

 

Dagens Gossip