Anklager: Vi har intet imod Yahya Hassans forsvarer

Skrevet af admin

13/05/2016

Mest læste i dag

En ledende anklager afviser påstanden om, at Østjyllands Politi har ønsket at komme af med digteren Yahya Hassans forsvarer, fordi han er kritisk.

- Det har intet på sig, at vi ønsker at komme af med en besværlig advokat, siger advokaturchef Torben Thygesen fredag.

- Vi har ingen holdning til hvilken advokat, der forsvarer en sigtet i en straffesag, tilføjer han.

Han reagerer på udtalelser fra advokat Claus Bonnez, der indtil i onsdags fungerede som forsvarer for den varetægtsfængslede digter.

Bonnez blev onsdag fyret fra hvervet af en dommer i Aarhus, og afsættelsen er derefter bekræftet af dommere i Vestre Landsret. Årsagen er, at advokaten er blevet inhabil.

Problemet er opstået på grund af en episode for nogen tid siden. Under et besøg i arresten, hvor han mødtes med Hassan, mistede Bonnez sin telefon.

Advokaten fortæller, at klienten tog hans telefon fra ham uden at få tilladelse til det. Under et toiletbesøg benyttede digteren så lejligheden til at opdatere sin profil på Facebook.

Derefter har politiet besluttet at sigte Hassan for tyveri af telefonen. Og da forsvareren er offer for den påståede lovovertrædelse, må han fjernes, fordi han er blevet inhabil, lyder det.

Advokaturchefen bekræfter, at det er anklagemyndigheden, der har bedt retten om at skride ind.

- Det er retten, der har truffet beslutning om at afbeskikke Bonnez, understreger Torben Thygesen.

Yahya Hassan er varetægtsfængslet på grund af et farligt skyderi i marts, hvor en 17-årig dreng blev ramt.

Advokaten har til Ritzau sagt, at hvis blot politiet valgte at skille telefon-sagen fra den oprindelige sag, ville han kunne fortsætte som forsvarer.

Men det vil advokaturchefen ikke skrive under på.

- Det er vi ikke enige i. Uanset om sagerne kører sammen eller hver for sig, vil Bonnez efter vores opfattelse være inhabil, siger Thygesen.

Advokaturchefen gør opmærksom på, at det er strafbart at besidde en mobiltelefon som varetægtsfængslet i arresten. Og at det naturligvis også er strafbart at stjæle en mobiltelefon.

Nu forsøger Claus Bonnez at hoppe op i sadlen igen. Han har bedt Procesbevillingsnævnet om at få tilladelse til at indbringe spørgsmålet om afsættelsen for Højesteret.

/ritzau/