Anklager vil kræve fire års fængsel i hackersag

Når sagen mod den svenske superhacker Gottfrid Svartholm Warg og en yngre dansker indledes til september, vil anklagemyndigheden kræve en straf på omkring fire års fængsel.

Det oplyser senioranklager Maria Cingari under et retsmøde onsdag i Retten på Frederiksberg.

Ved retsmødet gik dommeren med til at forlænge varetægtsfængslingen af svenskeren med yderligere fire uger. Begrundelsen er dels, at han på fri fod vil kunne ødelægge politiets opklaringsarbejde, dels at han måske vil stikke af.

Begge dele bliver i onsdagens retsmøde afvist af Wargs forsvarer, Luise Høj.

- Fra juli til november 2013 havde han fri adgang til besøg fra familie og venner i fængslet i Sverige, så hvis han ville påvirke efterforskningen, kunne han allerede have gjort det, argumenterer hun.

Hun afviser desuden, at svenskeren skulle have ønske om at flygte.

- Selv om han kunne finde på det, så har han ikke noget pas, siger hun.

Onsdag var første gang, at sagen blev behandlet for åbne døre, og i den anledning var retsmødet flyttet til en større retssal. Det viste sig at være en god idé, for salen var fyldt til sidste plads med Wargs sympatisører og et voldsomt presseopbud.

Sigtelsen mod Warg og danskeren drejer sig om hacking af blandt andet politiets registre hos firmaet CSC i det, som anklageren kalder "den alvorligste hackersag i Danmark".

Warg blev udleveret fra Sverige i november, mens den unge dansker har været varetægtsfængslet siden 6. juni sidste år.

Under forsøget på at opklare hackingen har politiet sendt anmodninger om oplysninger fra USA og Australien. Desuden mener politiet, at der findes CSC-filer gemt på servere i blandt andet Cambodja og i Iran.

Forud fra hackerangrebet var der en chat mellem to personer, der kaldte sig henholdsvis "Advanced Persistent Terrorist Threat" og "My Evil Twin". Politiet mener, at danskeren er den første, mens Warg ifølge politiet er den anden.

Desuden har politiet på Wargs krypterede computer, der blev beslaglagt, da han blev anholdt i Cambodja, fundet flere krypterede filer fra CSC.

Begge de sigtede nægter sig skyldige. Warg har forklaret, at hans computer er blevet fjernstyret af andre hackere til at bryde ind hos CSC, men danskeren nægter at udtale sig.

/ritzau/

 

Dagens Gossip