Anklaget for terror-propaganda kan miste dansk pas

I en straffesag om propaganda for al-Qaeda risikerer den tiltalte mand at måtte sige farvel både til Danmark og til sit danske pas. Nævningesagen begynder tirsdag ved Retten på Frederiksberg.

Manden, der er kendt i offentligheden som boghandleren fra Brønshøj, bør både idømmes fængsel, udvises og frakendes sit danske statsborgerskab, lyder kravet fra anklagemyndigheden.

Den 54-årige nægter sig dog skyldig i anklagen om, at han "offentligt skal have tilskyndet til forbrydelse og udtrykkeligt billiget terrorhandlinger."

Tiltalen påstår også, at Sam Mansour med tekster, billeder, links og meddelelser på Facebook og andre steder har hyldet blandt andre Osama bin Laden.

Desuden skal han have udgivet videolinks, hvor man kan se syriske eller irakiske soldater blive henrettet.

Oveni skal lægges trusler mod navngivne danske statsborgere og opfordringer til at tilslutte sig al-Nusra-fronten for al-Qaeda.

Den 54-årige dansk-marokkaner nægter sig skyldig. Hans forsvarer ser sagen som et spørgsmål om ytringsfrihed.

- Han har ytret sig om religiøse forhold, og det er hans ret indenfor ytringsfrihedens rammer, sagde advokat Thorkild Høyer forleden til Ritzau.

- Han bestrider ikke, at han har udgivet bøger og andet, men alle har ret til at give udtryk for mærkværdige synspunkter, sagde advokaten.

Mansour har før taget plads i en retssal. Han er tidligere idømt fængsel i tre år og seks måneder for opfordring til terror.

Også dengang krævede anklagemyndigheden, at han skulle frakendes sit danske statsborgerskab, men domstolene sagde nej.

Samme konklusion kom landsretten til i 2009 i sagen mod en 19-årig, der var idømt syv års fængsel for medvirken til terror. I det tilfælde skyldtes det, at han var født og opvokset her og ikke havde nogen forbindelse til Jordan.

En betingelse for at fratage en statsborger dansk pas er, at vedkommende også er statsborger i et andet land.

Nævningesagen på Frederiksberg er planlagt til at vare 15 dage.

/ritzau/

 

Dagens Gossip