Anklaget for terrorstøtte: Jeg er en medieperson

Med armene over kors afviser en skægget mand iført kjortel og kalot onsdag i Retten i Frederiksberg påstande om, at han driver propaganda for al-Qaeda.

Den 54-årige Sam Mansour vil ikke besvare spørgsmål om sin tro eller personlige forhold. Under afhøringen giver han modspil til senioranklager Jakob Buch-Jepsen. For eksempel da han bliver spurgt, om han er medlem af al-Qaeda.

- Jeg vil svare dig på samme måde som tidligere. Jeg er medlem af den muslimske nation.

Sympatiserer du med al-Qaeda?

- Jeg vil ikke svare på det spørgsmål, siger Sam Mansour.

Den 54-årige har boet i Danmark i godt 30 år og forstår dansk, men besvarer spørgsmålene på arabisk.

Han har tidligere arbejdet på Kofoeds Skole, på restauranter og andre steder. I de senere år har han levet af kontanthjælp. Og han er levende interesseret i militant islamisme, viser politiets fund.

På hans computer har politiet set referencer til Islamisk Stat. Et foto viser et afhugget hoved, og teksten lyder: "Hekseaffaldets forvandlingsproces på den velsignede jord af Levanten."

- Jeg husker ikke personligt disse billeder, siger Mansour.

- Hvis man køber Ekstra Bladet, er det så ensbetydende med, at man står inde for alt, hvad der står i bladet? Jeg er en medieperson, og som medieperson læser jeg alt, siger han.

På Facebook har han som profilbillede brugt et foto af Abu Musa, en militant islamist, der i sin tid boede nær Mansour i Brønshøj. Abu Musa er blevet dræbt i Syrien.

- Deler I holdninger, vil senioranklageren vide.

- Der er kun én islam. Jeg gentager: Der er kun én islam.

- Bruger du hans billede for at ære ham?

- Gud den almægtige siger, at de troende er brødre, svarer Mansour, der er kendt som boghandleren fra Brønshøj.

På Facebook har han spredt erklæringer fra al-Qaeda, og her har han også fremstillet, hvad, han siger, er et "kunstnerisk maleri". Terrorgruppens navn fremgår med kæmpebogstaver, og i hver side ses to ryttere til hest i silhuet med en fane.

- Det har ikke noget at gøre med støtte, mener Mansour.

Nogle unge salafister følger retssagen. I pauserne falder de på knæ på de våde fliser ude foran retsbygningen for at bede.

/ritzau/

 

Dagens Gossip